Svijet

Misteriozni nestanak hrvatskog milionera

Kada je njegova porodica 19. januara u kuhinji porodične kuće u hrvatskom Tomaševcu pronašla isključen mobilni telefon, niko nije posumnjao da se nešto dogodilo hrvatskom biznismenu Božidaru Gorupu, piše Večernji list.
Misteriozni nestanak hrvatskog milionera
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Članovi porodice su pretpostavili da je Gorup otišao u Katar na svjetsko prvenstvo u rukometu, pošto je ovaj muškarac nešto slično uradio za Mundijal u Brazilu. Međutim, kako piše "Večernji list", posljednji trag nestalog milionera vodi prema Beogradu.

 - Posao kakav on vodi, to je stres, stres i stres. I prije je nekoliko puta tako isključio telefon i ispario na par dana. Posljednji put je to uradio kada je otišao na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, pa smo zato i ovaj put mislili da je otišao na rukometno prvenstvo u Katar - govori Božidarov brat Damir Gorup.

Njegov brat je ispričao kako su ga porodica i saradnici posljedni put vidjeli 19. januara, kada je kod javnog bilježnika u Klanjcu potpisivao neke papire. Nakon toga se vratio kući BMW-om koji i sada stoji parkiran u dvorištu njegove kuće.

Kuda je Gorup nakon toga nestao, ostaje nepoznanica. Prema nekim informacijama, policiju je istraga dovela do Beograda. Iako u medijima, ali i među stanovnicima Klanjca, kruže mnoge priče o tome što je sve moglo da se dogodi Gorupu, od toga da se ubio, pa do toga da su njegovu otmicu naručili neki od poslovnih partnera - njegov brat ne isključuje nijednu od opcija.

- On je povučen, nikome se nikada nije previše žalio, sve je pokušavao sam da pregrmi. Do prošle godine je sve išlo dobro, a onda se dogodila katastrofa. Imamo više desetina farmi po cijeloj Hrvatskoj, najviše po Slavoniji, koje su prvo kiša, a zatim i poplave oko Gunje potpuno uništile. Osim toga, sva ta preduzeća koja smo preuzeli po Hrvatskoj gotovo uopšte nismo kontrolisali, pogotovo direktore, pa su mnogi krali gdje god su stigli - iskren je Damir Gorup.

Nestali Božidar Gorup je 2012. postao poznat kao "prvi zagorski milijarder" kada je njegova firma "Gorup", koja se bavi trgovinom, poljoprivredom i obnovljivim izvorima energije, premašila sumu od milijardu hrvatskih kuna prihoda (oko 130 miliona eura).

Portal Analitika