Društvo

FOTO: Razorne posljedice juga na plaže u Čanju, Sutomoru, Žukotrlici…

Najviše štete nakon olujnog nevremena koje je tokom prošle nedjelje zahvatilo crnogorsko primorje evidentirano je u opštini Bar, kaže se u izvještaju JP za upravljanje morskim dobrom. Najveće oštećenje obalne infrastrukture bilježi se u Čanju, zatim u Žukotrlici, u Šumi Lekovića – Šušanj i na Topolici.
FOTO: Razorne posljedice juga na plaže u Čanju, Sutomoru, Žukotrlici…
Portal AnalitikaIzvor

U nekoliko slučajeva evidentirana su krupnija oštećenja, dok je većina štete u domenu komunalnog održavanja, odnosno prvenstveno smeće i morska trava na plažama, kao i šteta pričinjena poplavama.

glavna-gradska-plaza

Najveću štetu pretrpio je parapetni zid ispred “Biserne obale” u Čanju, koji je potpuno uništen, u dužini više od 100 m. Starosjedioci kažu da je posljednje ovakvo nevrijeme bilo 1999. godine, kada je srušen priobalni zid u Sutomoru. Iz male marine pored picerije “Zec”, na samom rubu Čanja, nestala su četiri čamca, a jak jugoistočni vjetar povukao je šljunak, u dužini od 200 m sa plaže. Najkonkretniji dokaz razornog djelovanja juga je šahta koja je ostala da “visi”, ogoljena, iako je u normalnim uslovima do poklopca pokrivena kamenjem sa plaže.

Sutomorska plaža je izdignuta i ulegnuta na nekim djelovima i po nekoliko metara, a kamenje i raznorazni otpad su talasi bacali čitavom dužinom Obale Iva Novakovića. Jugo je načinio štetu u Šušanju, slomivši djelove zida, nosio ukrasne ploče kafića na obali, rasturio mobilijar, smrskao beton na nekoliko mjesta... 

Vrijedni barski komunalci radili su svih ovih dana, a prve sunčane, nakon nevremena, maksimalno su koristili da očiste, prvo glavno barsko šetalište, a zatim i sav ostali prostor zatrpan smećem i drugim otpadom.

4gradsko-setaliste4topolica4sutomore4susanj4setalistecanj-biserna-obala

Ž.M.

Portal Analitika