Abiznis

Pobjeda: Sastanci sa naftašima trebalo bi da počnu ove sedmice

Početni, odnosno inicijalni sastanci sa predstavnicima kompanija koje su dostavile ponude za istraživanje, odnosno eksploataciju nafte i gasa u crnogorskom podmorju, bivšem ulcinjskom bloku, trebalo bi da počnu do kraja ove sedmice - nezvanično je saopšteno Pobjedi iz Vlade.
Pobjeda: Sastanci sa naftašima trebalo bi da počnu ove sedmice
Portal AnalitikaIzvor

Tender obuhvata 13 blokova u crnogorskom podmorju, uku­pne površine 3.191 kilometar kvadratni.Prethodno je, podsjetimo, bilo najavljeno da bi sastanci mogli početi danas.

Za mjesec dana Vlada bi treba­lo da formira upravu za ugljovodonike koja će se baviti svim pitanjima vezanim za eksploa­taciju i istraživanje nafte I gasa. U medijima se spekulisalo da će na čelu uprave biti pomoć­nik ministra ekonomije Vladan Dubljević, ali je on za Pobjedu saopštio da o kadrovskim pita­njima još nije razgovarano. Krajem februara ove godine, kako je Pobjeda nedavno obja­vila, Vladi bi trebalo da bude dostavljen izvještaj o tenderskom postupku sa predlozima ugovora i odluke o dodjeli koncesija za istraživanje i eksploa­taciju nafte i gasa u crnogor­skom podmorju. U intervjuu redakciji Pobjede mi­nistar ekonomije dr Vladimir Kavarić nedavno je kazao da ne očekuje da će pregovori trajati dugo. Ponude na tender za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa dostavile su respektabilne svjetske kompanije iz zemalja sa dugom tradicijom istraživanja nafte i gasa (SAD, Italija, Rusija, Austrija, V. Bri­tanija, Grčka). Godišnji priho­di pojedinih kompanija (OMV, ENI, Marathon, Novatek) su od tri do 30 puta veći od godiš­njeg budžeta Crne Gore. Konačnu odluku o dodjeli kon­cesija donijeće Skupština, na­kon čega će ugovori biti potpi­sani i krenuti prve aktivnosti na terenu.

Projekat istraživanja nafte i ga­sa dodatno će dobiti naznačaju eventualnom realizacijom projekta Jonsko - jadranskog gasovoda, koji je za Crnu Goru izuzetno važan. U slučaju ko­mercijalnih otkrića gasa obezbijediće gasnu infrastrukturu kako bi se gas mogao plasirati na tržište. Vlada je, podsjetimo, u decembru prošle godine usvojila Pregovaračku platfor­mu za vođenje pregovora sa ponuđačima koji su se javili na javni poziv, što je finalni korak u ovoj fazi realizacije projekta. - Sva neophodna zakonska re­gulativa koja se primjenjuje u ovoj industriji, uključujući modele ugovora o koncesiji, je pripremljena. Stopa poreza države po ovom osnovu je definisana na 54 odsto, što u zbi­ru sa koncesionim naknadama za proizvodnju, u zavisnosti od proizvodnje, kompanija, daje prihod državi u iznosu od 60 do 65 odsto - kazao je mini­star prije nekoliko dana za Po­bjedu.                        

Portal Analitika