Društvo

DAN NOVINARA CRNE GORE: Sve se prodaje kao istina

Položaj novinara u Crnoj Gori lošiji je nego prošle godine. Nema radne i socijalne sigurnosti, sve je izraženija tabloidizacija medija, dok je njihova sloboda ograničena raznim političkim i finansijskim pritiscima, ocjenila je većina Pobjedinih sagovornika, povodom Dana novinara koji se obilježava danas.
DAN NOVINARA CRNE GORE: Sve se prodaje kao istina
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Urednica Prvog programa Televizije Crne Gore Marina Vuković smatra da je položaj novinara baš onakav kakav zaslužuju.

„Naravno, teško je to priznati i suočiti se s istinom. Novinarstvo je inače bilo najljepša profesija, ali nakon decenija posrnuća, preovladava oronulo i tabloidno. S druge strane, nema društvenog konsenzusa o najvažnijim pitanjima. Prvenstvo moraju da imaju opšte vrijednosti, vaspitanje, obrazovanje, etičnost“, naglašava Vuković

Prema njenim riječima, problem predstavlja i neograničena sloboda, da se svako može prozvati ili predstaviti kao novinar, ali i neovlašćeno korišćena „prava“ da novinarstvo može da tuži, sudi i presuđuje.

Društveni i ekonomski status branše i nivo profesionalizma u crnogorskim medijima, prema mišljenju glavne i odgovorne urednice Portala Analitika Gordane Borović, gori je nego u isto vrijeme prošle godine.

„Odgovarajući na pitanje što mislim o poziciji crnogorskih novinara, uticaju branše kojoj pripadam i kredibilitetu crnogorskog novinarstva, zapitam se što bih za današnji praznik mogla izdvojiti kao dobro. I dolazim do zaključka ništa osim povremene lične satisfakcije zbog kvalitetno odrađenog priloga, uspješno okončanog radnog dana ili zadovoljstva kada naiđete na inspirativnog sagovornika sa kojim će vas poznanstvo i razgovor obogatiti na ličnom planu, što je rijetka privilegija“, kazala je Borović.

Očajne plate, neregulisan radni status, nesigurnost, otkazi, ali i tabloizacija, neprofesionalizam, banalnost i vulgarizacija, skandali i afere, kako dodaje Borović, aktuelna su slika crnogorskog novinarstva.

Da nemamo čemu da se radujemo ususret ovogodišnjem Danu novinara, saglasan je i glavni i odgovorni urednik Dana Nikola Marković. Praznik, kako ističe, dočekujemo sa brojnim nerasvijetljenim napadima na naše kolege, sudskim procesima i teškim ambijentom u kojem rade novinari.

„Zato je obaveza medijske zajednice, kakva god ona bila, da svojim djelovanjem izvrši pritisak na vlast kako bi se stvorili uslovi za što veću slobodu medija. To nije lak ni jednostavan proces, kada je u pitanju Crna Gora. Metodi kontrole i pritisaka na medije postaju sve suptilniji. Tako da ne možete reći da u našoj zemlji nema slobodnih medija, ali istovremeno je sloboda medija ograničena raznim političkim, finansijskim i kriminalnim pritiscima“, ocijenio je Marković.

Urednik generalnog servisa agencije MINA Milan Žugić smatra da, iako mediji u Crnoj Gori rade u veoma teškim uslovima, kod novinara postoji nivo poštovanja kodeksa.

„U Crnoj Gori postoji velika polarizacija među medijama, ekonomski i dijelom politički uticaj. Uprkos tome, može se reći da, i pored teških uslova, novinari rade na zadovoljavajući način“, rekao je Žugić.

Gostujući profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici Stjepan Malović ocijenio je da se novinari, ne samo kod nas, srijeću sa opštom krizom novinarstva, koja je duboka, vrlo bolna i posve neizvjesna.

Portal Analitika