Društvo

VUČINOVIĆ: Karneval kad mu vrijeme nije

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Marija Vučinović, izrazila je protest što se Zimske karnevalske fešte u Kotoru ne završavaju prije početka korizme (velikog posta).
VUČINOVIĆ: Karneval kad mu vrijeme nije
Portal AnalitikaIzvor

Organizatori su ranije najavili da će Zimske karnevalske fešte početi u subotu 14. februara i trajaće do nedjelje 22. istog mjeseca, kada će se održati tradicionalni kotorski karneval, sa početkom u 14 sati.

"Kao jedina stranka Hrvata u Crnoj Gori prinuđeni smo da oštro reagujemo na kršenje viševjekovne tradicije i vrijeđanje osjećaja svih koji tu tradiciju čuvaju i njeguju. Našom reakcijom želimo da zaštitimo Kotorski karneval, po kojem je, između ostalog, naš Grad i prepoznat", saopštila je Vučinović.

Ona smatra da je žalosna činjenica što će 22. februara biti centralna svečanost ovogodišnjeg maskenbala, dok u cijelom svijetu sve manifestacije takvog tipa završavaju 17. februara, dan prije Čiste srijede.

"Sama riječ karneval - carnevale, svjedoči o tome, jer u prijevodu s latinskog znači 'pozdrav mesu', jer od toga dana počinje vrijeme suzdržavanja, pokore i intenzivnije molitve kao priprava za najveću hrišćansku svetkovinu Uskrsnuće Isusa Krista, tj. Uskrs. Samim tim, karnevalske manifestacije u razdoblju posta vrijeđaju, ne samo katoličke vjernike, već i pravoslavce", istakla je Vučinović.

Kako je naglasila, zadnjih godina, organizatori Kotorskog karnevala nijesu vodili računa o tome.

"Zbog svega navedenog naša reakcija usmjerena je na zaštiti i Karnevala, ali i dostojanstva vjernika, a ništa manje i svih onih koji njeguju tradiciju i sve što ona predstavlja za Bokelje", navodi se u saopštenju.

Vučinović smatra da se zbog toga za Kotorski karneval više ne može reći da je tradicionalni, već jedinstveni.

"I to, nažalost, u onom negativnom smislu, jer održava se kad nijedan u svijetu. Tradicija posljedica zdrave kulture, a kako se u Boki često dičimo suživotom i tolerancijom, pitamo gdje su sada te vrijednosti", poručila je predsjednica HGI-a.

Ona je ocijenila da se, očigledno, radi o demonstraciji nekulture i nepoštivanja drugog i drugačijeg i poručila da ko god učestvuje u ovogodišnjim karnevalskim svečanostima Kotora, ne treba da se ponosi bazilikom katedralom sv. Tripuna, kao ni Gospom od Škrpjela, jer učestvuje u skrnavljenju i jednog i drugog.

"Zato apelujamo da se stane na put ovakvim događajima, kako bi zaštitili ugled i čast Grada Kotora pred svijetom. Očekujemo reakciju i drugih političkih subjekata kojima povjerenje daju građani na izborima, a koji su, takođe, povrijeđeni ovakvim činom", saopštila je Vučinović.

rtcg.me

Portal Analitika