TV / Film

„Dječake“ pogledalo blizu 14.000 gledalaca, od danas projekcije širom Crne Gore

Crnogorski film „Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ reditelja Nikole Vukčevića od danas će se prikazivati u gradovima širom Crne Gore, saopšteno je Portalu Analitika iz producentskog tima „Dječaka“. Prema saznanjima Portala Analitika iz podgoričkog Cineplexx-a, film „Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ do sada je pogledalo blizu 14.000 gledalaca.
„Dječake“ pogledalo blizu 14.000 gledalaca, od danas projekcije širom Crne Gore
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On se i dalje nalazi na redovnom repertoaru pomenutog bioskopa, u dva dnevna termina, iako je od podgoričke premijere proteklo više od šest sedmica.

Svi ljubitelji sedme umjetnosti moći će da pogledaju „Dječake“ u Kotoru već od danas, pa sve do subote 17. januara; u Bijelom Polju od 19. do 21. Januara; u Tivtu od 21. do 23. januara; u Nikšiću od 22. januara do 25. januara i u Herceg Novom od 28. januara.

Film „Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ donosi priču o starijem bratu Stanku (30) koji prvi put treba da ubije čovjeka, ali se ne osjeća dorastao situaciji. Njegov mlađi brat Vojo (16) prvi put treba da vodi ljubav - ali, ni on se ne osjeća dorastao. Njihovi putevi će se tokom istog dana ukrstiti nekoliko puta i ono što se u početku činilo lakim, odnosno teškim, pokazaće svoju suprotnu stranu, a njihov bratski odnos će biti preispitan.

Uloge u filmu tumače Momčilo Otašević (Led, Budva na pjenu od mora), Goran Bogdan (Sonja i bik, Svećenikova djeca, Broj 55), Ana Sofrenović, Branka Stanić, Branimir Popović, Emir Hadžihafisbegović, Petar Božović, Filip Đuretić, Anđela Mićanović, Mišo Obradović, a specijalni gosti su poznati muzičari Damir Urban i Nenad Knežević Knez.

momchliodj14

„Dječaci“ su do sada učestvovali na nekoliko filmskih festivala, gde su osvojili značajne nagrade. Film je premijerno prikazan početkom avgusta na Hercegnovskom filmskom festivalu, a nagrađen je sa dvije Zlatne mimoze - za režiju (Nikola Vukčević) i kameru (Dimitrije Joković). Uslijedili su Filmski susreti u Nišu gde je Branka Stanić nagrađena Poveljom za najboljeg stranog glumca (ravnopravno sa Brankom Đurićem Đurom).

Na festivalu filmske režije LIFFE u Leskovcu, film je nagrađen specijalnim priznanjem stučnog žirija „za hrabar i dubok pristup vremenu i ličnostima“, a „Dječaci“ su nedavno nagrađeni i od hrvatskog nacionalnog filmskog fonda HAVC. Takođe, pomenuti film je bio ovogodišnji crnogorski kandidat za prestižnu nagradu Oskar.

Film je sniman u Podgorici, Londonu i Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, u saradnji produkcija Crne Gore i Hrtvatske, te podršci produkcija iz Slovenije i Srbije, i njegova produkcija je trajala preko četiri godine. Za ovo filmsko ostvarenje scenario su napisali Milica Piletić i Nikola Vukčević, prema motivima drame "Instant“ poznatog pisca i reditelja Đorđa Milosavljevića, a direktor filma je Ivan Đurović.

Pozorišnu verziju ovog teksta pod naslovom „Instant seksualno vaspitanje“, Vukčević je 2009. godine režirao i za Gradsko pozorište Podgorica, a filmska adaptacija je tragikomična nadogradnja priče iz predstave sa nizom osobenosti urbanog duha Podgorice/Titograda.

Portal Analitika