Društvo

JELIĆ: Zatvoriti objekte koji krše Zakon o bezbjednosti hrane

Objekte koji ne poštuju odredbe Zakona o bezbjednosti hrane i one koji su povratnici u prekršaju treba zatvoriti, rekao je predsjednik Odbora za zdravstvo Zoran Jelić za Radio Antena M.
JELIĆ: Zatvoriti objekte koji krše Zakon o bezbjednosti hrane
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je Veterinarska inspekcija, kontrolom u protekla dva mjeseca utvrdila da su mesni proizvodi u čak 39 od 50 mesara u Podgorici, Cetinju i Tuzima, bili pozitivni na vinobran, konzervans čije je miješanje sa mesom strogo zabranjeno, oglasio se ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Ivanović je kazao da se zalaže za povećanje kazni za osobe koje krše odredbe Zakona o bezbjednosti hrane. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja je za Dan kazao da problem nije nastao kao posljedica nedovršenosti sistema, nepostojanja regulativa ili loše prevencije, već isključivo zbog nepoštovanja procesa neodgovornih pojedinaca, kojima je zarada važnija od zdravlja kupaca.

Takve postupke prodavaca najoštrije osuđuje i predsjednik Odbora za zdravstvo Zoran Jelić.

"Za rigorozne sam kontrole kao i za to da one koji su povratnici u prekršaju treba rigoroznije kazniti, na način što će se njihovi objekti u kojima prodaju takvu hranu, koja nije po propisima i standardima, zatvoriti. Zatvaranje na mjesec ili tri mjeseca, a možda i duže u određenim slučajevima, svakako će doprinijeti da trgovci savjesno rade i da građanima nude proizvode u skladu sa standardima", kazao je Jelić za Radio Antena M.

Iz Centra za zaštitu potrošača smatraju da je na nadležnim organima da povedu računa o tome što se prodaje u radnjama.

"To se radi da bi se potrošači prevarili, da bi meso izgledalo ljepše nego što jeste. Sad je pitanje ko to radi – da li onaj koji je našim trgovcima prodao meso ili to rade oni? To treba istražiti. Sve je na državnim organima, oni treba da povedu računa o tome, da potrošač kada pođe u nabavku ne razmišlja da li smije ili ne smije da kupuje u određenoj radnji", kazala je za Radio Antena M Olga Nikčević direktorica Centra za zaštitu potrošača.

Podsjetimo, iz Uprave za inspekcijske poslove, u okviru koje se nalazi Veterinarska inspekcija, potvrdili su da je zabranjeno da se vinobran koristi u mesu, te da su kontrolisanim objektima naložili da unište mesne prerađevine u kojima je utvrđeno prisustvo konzervansa i izrekli im novčane kazne od po 5 i po hiljada eura.

Izvor: antenam.net; foto: rtcg.me

Portal Analitika