Region

Članica HDZ-a zbog govora mržnje tvrdi da joj je "hakovan" Fejsbuk nalog

Potpredsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Hrvatske demokratske zajednice, Rosanda Mijolović Dukić govor mržnje na svom Fejsbuk (Facebook) profilu pripisala je – hakerima, piše Jutarnji list.
Članica HDZ-a zbog govora mržnje tvrdi da joj je "hakovan" Fejsbuk nalog
Portal AnalitikaIzvor

- Koristim priliku da vam prenesem informaciju kako sam danas podnijela prijavu Policijskoj upravi Rijeka protiv nepoznatog počinitelja, vezano uz hakovanje mog Facebook naloga i stavljanje statusa s kojim nemam nikakve veze. Sadržaj statusa koji je unijela nepoznata osoba protivi se mojim ljudskim, vjerskim i moralnim svjetonazorima - napisala je na svom Facebook profilu Mijolović Dukić povodom kontroverznih statusa koji su se na njenom profilu pojavili 26. decembra.

Ona je dodala kako je „žalosno da se pojedinci služe ovakvim primjerima kako bi, gle slučajnosti, učinili stvari koje se svom snagom koriste u predizborne svrhe, a na štetu predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović“, te istakla kako se ograđuje od navoda objavljenih na njenom Facebook profilu, koji više nisu dostpuni javnosti.

Portal Index.hr podsjeća da su u dva navrata 26. decembra na profilu Mijolović Dukić osvanuli su statusi u kojima je, između ostalog, pisalo kako je „gadljivo gledati TV koju plaćamo, a vode je Srbi“ i da bi, u slučaju da dođe na vlast, prva stvar koju bi učinila bila da „sruši crvenu televiziju da nikada više Srbi u njenoj Hrvatskoj ne harače po njenim svetinjama“.

- Više od deset dana statusi su stajali na Facebook profilu Mijolović Dukić, a za sve to vrijeme ona se ni jednom nije ogradila od njih. Nakon objave spornih statusa, na njenom profilu objavljivani su i drugi komentari, dijeljene slike, pa i linkovi. Kontinuitet postanja bio je neprekinut, sve do trenutka u kojem su svjetla reflektora pogodila upravo ta dva statusa. Ipak, čak i površinim poređenjem drugih objava Mijolović Dukić na Facebooku s dva sporna statusa, uočavaju se slični obrasci u pisanju, osobito stilski – piše zagrebački portal i dodaje da su se slični komentari prvog dana ove godine pojavili i u vezi sa nastupom aktulenog premijera Hrvatske, Zorana Milanovića.

- Jedina prava razlika na koju se, s lingvističkog stajališta, nailazi u objavama Mijolović Dukić je upravo njezina posljednja objava, koja po svim prethodno navedenim stilskim i jezičnim svojstvima odudara od prošlih. U zaključku, smatramo kako ne bi bilo naodmet podsjetiti kako Kazneni zakon jasno definiše zatvorsku kaznu za osobe koje lažno prijave kaznena djela. Prema Članku 304. Kaznenog zakona, „onaj ko prijavi neku osobu ili podmetne tragove koji upućuju na to da je počinila kazneno djelo, iako zna da to nije istina, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi, kazniće se kaznom zatvora do tri godine“ – navodi portal Index.

- Ako je istina da je to napisala Rosanda Mijolović Dukić, što ćemo vrlo brzo ispitati, sprovešće se postupak protiv nje, a sankcije mogu da budu od opomene do isključenja, s tim da smatram da je za ovako nešto opomena preblaga sankcija - rekao je Oleg Butković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a primorsko-goranske županije, aludirajući na najstrožu sankciju - isključenje iz stranke.

Portal Analitika