Sci/Tech

Čovječanstvu prijeti era "DNK iz automata"

Startap kompanija "Kambrijan dženetiks" prikupila je 10 miliona dolara od raznih investitora sa misijom da "demokratizuje stvaranje", odnosno da pruži običnom čovjeku moć da se igra genima.
Čovječanstvu prijeti era "DNK iz automata"
Portal AnalitikaIzvor

Iako zvuči kao početak scenarija za loš SF film, u pitanju je stvarnost, ali stvarnost dodatno začinjena izjavama suosnivača kompanije i njenog portparola Ostina Hajnca: 
"Ne mogu da vjerujem u to da za deset ili 20 godina ljudi neće moći da dizajniraju svoje potomstvo"

"Želimo da stvorimo organizme koji dosad nijesu postojali"

"Tehnologija genetske modifikacije je najmoćnija tehnologija koju je čovjek ikada stvorio"

"Hidrogenske bombe mogu da unište cijelu planetu, a ovo je tehnologija koja može da ih stvori. Mogućnost da čitamo i upisujemo život, je najveće dostignuće čovječanstva svih vremena, jer to je ono što jesmo"

Kompanija se trenutno ne bavi "stvaranjem novih vrsta", već isporučuje modifikovan DNK materijal farmaceutskim kompanijama, u svrhu testiranja ljekova, a stručnjaci kažu da bombastičnim izjavama pre pokušavaju da prikupe sredstva, nego da zaista izmene budućnost čovječanstva. 

Ipak, kod nekih bojazan postoji. 

"Moramo da ozbiljno shvatimo ljude kao što je Hajnc i njihovu poruku da žele da modifikuju i 'unaprede' ljudsku vrstu. Vjerujem da je čitav proces mnogo komplikovaniji nego što oni misle, ali priča o tome ka čemu stremimo kao čovječanstvo, kao društvo, jeste zabrinjavajuća", kaže Marsi Darnovski, izvršna direktorka Centra za genetiku i društvo. 

Na drugoj strani, Hajnc voli da se igra i sa političkim terminima pa sebe smatra za "velikog liberala". 

"Ne želimo da ova privredna grana bude regulisana, države ne bi trebalo da mogu da utiču na nju", kaže on. 

Era "DNK iz automata na žeton" se i dalje čini dalekom, ali ako negde u Silicijumskoj dolini postoji "Kambrijan dženetiks", sasvim je sigurno da postoji neka slična kompanija u nastajanju u nekoj od garaža genijalnih klinaca širom svijeta. (B92)

Portal Analitika