Društvo

Državni zvaničnici čestitali građanima Božić

Najviši državni zvaničnici i predstavnici političkih partija čestitali su danas Božić građanima koji slave praznik po Julijanskom kalendaru.
Državni zvaničnici čestitali građanima Božić
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Božić svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti riječima:

“Povodom Božića, svim pravoslavnim vjernicima i vjernicama u Crnoj Gori upućujem najsrdačnije želje da u dobrom zdravlju, spokoju i sreći nađu ljepotu harmonije međusobnog poštovanja i razumijevanja”, naveo je Vujanović.

Vujanović želi da radost Božića svojim uzvišenim duhovnim vrijednostima ispuni naše domove i bude putokaz univerzalnim vrijednostima dobrote, milosrđa i zbližavanja, tim vječnim etičkim pravilima na kojima počivaju temelji našeg društva i civilizacije.

“Iskrenim zajedništvom poštujmo i čuvajmo jedni druge, jer je to jedini put do srećne budućnosti naše zajedničke domovine Crne Gore. U to ime još jednom vam čestitam Božić, najradosniji hrišćanski praznik”, kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića.

Krivokapić:  Budite jači od prolaznih ljudskih slabosti

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je čestitku crnogorskim građanima koji slave Božić po Julijanskom kalendaru, arhiepiskopu cetinjskom i mitropolitu crnogorskom Mihailu i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju SPC u Crnoj Gori sa svještenstvom.

“Porodica i toplina doma su najljepša mjesta na kojima želim da provedete dane pred nama i ispunite se energijom podrške i ljubavi. U zajedništvu sa bližnjima izgrađujemo univerzalne vrijednosti poštovanja i razumijevanja različitosti, te tako sebe činimo dijelom zajednice i društva koje stvara dobro i kreće se ka boljem”, naveo je Krivokapić.

On kaže da svi zajedno činimo društvo koje treba biti ponosno za građanski duh svoje države.

Krivokapić kaže da Crnu Goru i njenu multinacionalnu i multikonfesionalnu dušu trebamo štititi posebno u ovom vremenu, čuvajući ono što je njeno čvrsto tlo na kojem postojano prkosi izazovima.

“Svima vama koji slavite Božić po Julijanskom kalendaru želim dobro zdravlje, mir, ličnu i porodičnu sreću. Budite jači od prolaznih ljudskih slabosti i novih izazova. Sa međusobnim povjerenjem i razumijevanjem zajedno krenimo u godinu koja će od nas tražiti da budemo jači i spremniji za korake na putu jačanja pravde i ljudskih toplina. U ime Skupštine Crne Gore i svoje ime, čestitam vam Božić”, zaključio je Krivokapić .

Đukanović: Blagdani podstrek za odlučnije i odgovornije djelovanje

Predsjednik Vlade Milo Đukanović takođe je uputio čestitku sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

"Neka Božić ispuni toplinom i radošću naše domove i donese slogu, ljubav i mir svim ljudima dobre volje. To je temelj svih zdravih društava, u svim vremenima. Sloga, mir i multikonfensionalna i multietnička tolerancija su zaloga srećnije budućnosti crnogorskog društva koje gradimo u skladu sa vrijednostima savremene evropske civilizacije, ne zaboravljajući da su u genom vjekovnog državnog crnogorskog bića utkana osnovna načela hrišćanstva, kao neodvojivi dio našeg bogatog istorijskog nasljeđa", navodi se u pismu Đukanovića.

Premijer kaže da nas svevremena univerzalnost duhovnih i etičkih poruka Božića, podstiče da na istinskim ljudskim vrjednostima i vrlinama, na pravdi, poštovanju prava drugih, ali i na samopoštovanju, gradimo zajedničku budućnost u našoj Crnoj Gori.

"Budućnost utemeljenu na odgovornom društvenom ponašanju, pravičnosti, solidarnosti i toleranciji, koja garantuje dostojanstven život svakom našem građaninu. Neka nam Božićni blagdani budu podstrek za odlučnije i odgovornije djelovanje u pravcu dostizanja tih ciljeva", zaključio je Đukanović u čestitki.

Božićni čestitku građanima Crne Gore uputili su i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović i gradonačelnik prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Portal Analitika