Društvo

Zabranjeni konzervans pronađen u 39 od 50 mesara

Mesni proizvodi (ćevapi, pljeskavice i roštiljske kobasice) u čak 39 od 50 mesara u Podgorici, Cetinju i Tuzima, u kojma je Veterinarska inspekcija u novembru i decembru prošle godine obavljala kontrole, bili su pozitivni na vinobran, konzervans čije je miješanje sa mesom strogo zabranjeno, piše Dan.
Zabranjeni konzervans pronađen u 39 od 50 mesara
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave za inspekcijske poslove, u okviru koje se nalazi Veterinarska inspekcija, potvrdili su da je zabranjeno da se vinobran koristi u mesu, te da su kontrolisanim objektima naložili da unište mesne prerađevine u kojima je utvrđeno prisustvo konzervansa i izrekla im novčane kazne od po 5.500 eura.

- I u ponovljenim kontrolama, je kod manjeg broja objekata utvrđeno da i dalje koriste vinobran, zbog čega su im ponovo izrekli novčane kazne od po 5.500 eura i podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Organu za prekršaje - kazali su iz Uprave, ali nijesu precizirali koliko su objekata ponovo kontrolisali.

Prema izvještaju veterinarske inspektorke Marijane Bošković, čak 76 uzorkovanih proizvoda u sebi je sadržavalo vinobran, od ukupno ispitana 93 uzorka.

Rezultati inspekcijskih kontrola mesa u "Mesari Jevrić" u Gintašu početkom novembra pokazali su stoprocentno prisustvo vinobrana u sva tri ispitivana proizvoda (pljeskavice, ćevapi i roštiljske kobasice). U ćevapima koji su ispitivani u "Hard diskontu Laković", koji se nalazi u Ulici 4. Jula bb na Zabjelu, takođe su nađeni tragovi vinobrana. Ista situacija bila je i sa ispitivanjem ćevapa i roštiljske kobasice iz objekta "Montemitros" koji se nalazi u Ulici 8, marta br. 76. Inspektori su 11. novembra uzeli uzorke ćevapa u objektu "Gold", koji se nalazi u Ulici Mahala bb u Zeti, u kojima je takođe registrovana nedozvoljena supstanca. Uzorkovanje ćevapa je dvaput vršeno i u Volijevom "Našem diskontu" i oba puta analize su pokazale prisustvo vinobrana. Ovaj aditiv je nađen i u pljeskavicama i ćevapima Merkatorove "Rode 1" na Zabjelu. Pozitivan nalaz na vinobran imale su i pljeskavice i roštiljske kobasice iz objekta "Roda megamarket" koji se nalazi u Gintašu, dok su uzorkovani ćevapi bili negativni na ovaj konzervans.  

Prisustvo nedozvoljene supstance u mesu registrovano je i u "Rodinim" objektima na Tuškom putu, u Zagoriču, Bloku 6, u Ulici Bratstva i jedinstva i u Maslinama. Isti slučaj je i sa uzorkovanim ćevapima u "Hard diskontu Laković" na Koniku, uzorkovanim mesom u mesarama "Martinović" u Ulici Ivana Vujoševića 9, Ulici Vasa Raičkovića, Dalmatinskoj i dva objekta u Bloku 6. Sva tri uzorka iz radnje "Voli trejda" "Voli 50" na Cetinjskom putu bb bila su pozitivna na vinobran, koji je sadržavalo i meso iz radnji "Volija" na Starom aerodromu, Zlatici, Tološima i TC Bazar. Pozitivne su bile i analize iz mesara Franca 12, Franca 14 i Franca 15. Analize ćevapa iz objekta "Martinez" u Donjoj Gorici takođe su pokazale prisustvo vinobrana.

Iz objekta "Domaće trgovine- Maksi 104" koji se nalazi u TC Delta prisustvo konzervansa je locirano u pljeskavicama, roštiljskim kobasicama i ćevapima. Prisustvo aditiva zabilježeno je i u mesu u radnjama "Maksija" u Ulici kralja Nikole 27, Zmaj Jovinoj, Josipa Broza 23, kao i u objektu u Ulici Nikole Lekića na Cetinju. Isti slučaj je bio i sa uzorkovanim mesom iz tri mesare "Marteksa" na Cetinju, kao i sa uzorkovanim ćevapima, pljeskavicama i roštiljskim kobasicama iz mesare "Mega" u tom gradu. Prisustvo vinobrana registrovano je i u objektu "VNS kompani" u Tuzima.    

Pozitivni primjeri korektnog odnosa prema kupcima pokazale su kompanije "Šahović kompani -DOO Plana" koja se nalazi u Ul. Bratstva i jedinstva 39, "Šahović mesara" u Ulici Žrtava fašizma bb i "Plana Market", koja se nalazi u Moskovskoj ulici, kod kojih su sve analize bile negativne na vinobran.

Ovaj konzervans nije korišćen ni u mesari "Ljuljković", "Tajo", "Marid", kao ni u Merkatorovom objektu "Roda" ,Mesoprometovoj "Franci" i "Alfa marketu". Svi ovi objekti nalaze se u Danilovgradu. Analiza ćevapa iz "Rode" u Spužu takođe je bila negativna na vinobran.

                                

 

Portal Analitika