Zanimljivosti

Pseće šape tokom zime zahtijevaju posebnu njegu

Izlaganje suvom i hladnom zimskom vazduhu, hladnim kišama, susnježici i snijegu može izazvati ispucale šape, svrb i ljuštenje kože. Ali, to nisu jedine tegobe koje muče životinje.
Pseće šape tokom zime zahtijevaju posebnu njegu
Portal AnalitikaIzvor

Da biste spriječili uticaj hladnog vremena na kožu i šape vašeg ljubimca, pročitajte nekoliko korisnih savjeta.

Iako je zima, psima je potrebna šetnja. Često izlaženje iz hladnog u toplot može izazvati svrab i ljuštenje kože. Zato je važno da u vašem domu bude dovoljno vlažno, a poslije svake šetnje mokrim peškirom očistite šape psa, a posebno prostor između prstiju.

Kod dugodlakih pasa, skratite krzno kako se snijeg ne bi zadržavao i zajedno sa solima i hemikalijama sušio na koži. Nemojte zanemariti dlaku između prstiju!

Ponesite peškir kada idete u duge šetnje kako biste očistili iritirane šape. Poslije svakog izlaska van, operite i osušite noge vašeg ljubimca kako biste uklonili led, so i hemikalije. Takođe, provjerite prostor između jastučića ili crvenilo između prstiju. Kupajte ljubimce što manje tokom hladnih dana, odnosno samo ukoliko je neophodno. Previše često kupanje otklanja potrebni loj pa koža može postati vrlo suva.

Džemperi i kaputi za ljubimce će pomoći da se zadrži tjelesna toplota, ali i sprječavaju sušenje kože. Takođe, čizme za pse pružaju dobru zaštitu od spoljnih zimskih uticaja. Masirajte jastučiće i šape vazelinom prije odlaska u šetnju kako biste zaštitili psa od soli i drugih hemikalija koje se koriste za lakše uklanjanje snijega. Takođe hidratacija nakon čišćenja peškirom pomaže u liječenju ispucalih šapa.

Redovno četkanje ne samo da uklanja opalu dlaku, već i stimuliše cirkulaciju krvi što poboljšava opšte stanje kože.Životinje troše dodatnu energiju zimi pokušavajući da zadrže tjelesnu temperaturu, što ponekad izaziva dehidraciju. Zato je važno da tokom zime malo više hranimo životinje i da se pobrinemo da imaju dovoljno vode kako bi bili dobro hidrirani a njihova koža manje suva.

Zapamtite, ako je napolju previše hladno za nas, vjerovatno je previše hladno i za životinje. Naime, naši krzneni prijatelji treba da ostanu u zatvorenom prostoru što je više moguće tokom zimskih mjeseci i nikada ih ne ostavljati same u vozilima kada temperatura opada.

Izvor: zivotinje.rs; foto: b92.net

Portal Analitika