Društvo

Vojska Crne Gore u misiji "Odlučna podrška"

Pripadnici Desetog kontingenta Vojske Crne Gore uspješno su okončali obaveze u misiji ISAF i za koji dan počinju angažovanje u misiji „Odlučna podrška“, saopšteno je u razgovoru starješina tog kontingenta sa ministarkom odbrane Milicom Pejanović Đurišić.
Vojska Crne Gore u misiji "Odlučna podrška"
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejanović Đurišić je danas pozvala pripadnike VCG u Avganistanu, kako bi provjerila kakva je situacija u kontingentu, kakav je zdravstveni bilten vojnika i da li im je potrebna neka dodatna podrška.

Komandant kontingenta, major Nedžad Rujović, kazao je da su pripadnici VCG na najbolji način valorizovali svoja stečena znanja i postigli veoma visoke rezultate u toku angažovanja, rješavajuci kompleksne zadatke zaštite snaga i obavljajući dužnosti u Regionalnoj komandi Sjever.

„Imali smo čast da svojim angažovanjem uspješno okončamo angažovanje VCG u misiji ISAF i privilegiju da za koji dan započnemo i angažovanje VCG u misiji ’Resolut Support’. Inače, sastav je visoko motivisan i dosta kompaktan. Uspostavljeni su dobri međuljudski odnosi“, naveo je Rujović.

Prema njegovim riječima, ostvarena je internet komunikacija Crnom Gorom, tako da pripadnici kontingenta imaju mogućnost da dnevno komuniciraju sa svojim porodicama,“ što je još jedan dodatni, moralni podstrek iz koga se crpi snaga za prevazilaženje očekivanih napora u području operacija“.

Rujović je rekao da je zdravstveno stanje pripadnika kontingenta dobro, da nema problema u komunikaciji sa ostalim kontributorima u misiji ISAF i da je saradnja na odličnom nivou, uz međusobno razumijevanje i poštovoanje.

On je zahvalio na podršci koju im pruža Ministarstvo odbrane i Generalštab VCG u njihovim naporima u ostvarivanju mandata misije.

„Zasad nemamo potrebe za zahtjevima koji bi trebali da se urgentno rješavaju u cilju obezbjedjenja boljih uslova boravka i rješavanja zadataka u misiji ISAF. Obezbijeđeni su svi potrebni uslovi boravka i angažovanja u toku rješavanja zadataka“, kazao je Rujović.

Pejanović-Djurišić je kazala da je zadovoljstvo čuti da pripadnici konztingenta izvršavaju svoje zadatke profesionalno i sa visokim kvalitetom.

„U prilog tome ide i činjenica da ste juče dobili medalje za vaš doprinos, i ja želim da vam i na tome čestitam i, naravno, ono što bi bilo od interesa za sve nas ovdje, jeste vezano upravo za ono što nas čeka za dva dana, a to je prelazak na novu misiju“, navela je Pejanović-Đurišić.

Nju je interesovalo da li će zahtjevi u misiji „Odlučna podrška“ biti složeniji, i da li će pripadnici VCG moći da ih obavljaju jednako kvalitetno kao u prethodnoj.

Rujović je poručio da će pripadnici VCG svojim djelovanjem i postupcima opravdati očekivanja i da će uspješno okončati angažovanje u toj misiji.

„Zadaci zaštite snaga su kompleksni, ali s obzirom na to da smo već tri mjeseca na fonu rješavanja tih zadataka, da posjedujemo kompetencije i u pogledu osposobljenosti i u pogledu adaptacija na uslove boravka u kampu Šahin, gdje se izvršava gro tih zadataka, to je i siguran pokazatelj da ćemo u narednom periodu nastaviti sa uspješnim obavljanjem zadataka zaštite snaga“, pojasnio je Rujović.

Portal Analitika