Društvo

VLAHOVIĆ: Protiv mene je vođena prljava i brutalna lična i politička igra

Ministarka nauke Sanja Vlahović saopštila je da je odluka Senata Univerziteta Mediteran konačna, te da je priča o navodnom plagijatu za nju završena.
VLAHOVIĆ: Protiv mene je vođena prljava i brutalna lična i politička igra
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Ona je za Pobjedu kazala da nije htjela da se oglašava dok ne bude završen postupak provjere da je njen naučni rad prepisan, iako se, kako smatra, više od dva mjeseca vodila „politička i lična borba“ protiv nje, koja je imala za cilj da je diskredituje, a samim tim i rezultate koje je sa svojim timom ostvarila u prethodne četiri godine na funkciji koju obavlja, kao i profesionalne rezultate u gotovo 20 godina dugoj akademskoj karijeri.

„Prevashodno kao profesor, poštujući akademski proces koji je otvoren, bez obzira što sam od starta imala određene sumnje u njegovu utemeljenost, uzdržala sam se od komentara zarad regularnosti i autonomije Univerziteta. Za razliku od mene, mnogi se nijesu ustezali da navodno nezavisnim medijima pružaju poluinformacije, čijim su plasiranjem direktno vršili pritisak na akademski i autonoman proces, koji se vodio na Univerzitetu“, rekla je Vlahović.

Prema njenim riječima, iz poštovanja prema kolegama sa kojima je sarađivala u Senatu dostavljeni su materijalni i formalni dokazi o neutemeljenosti optužbe na njen račun, nakon čega je potvrđeno da nema ni zakonskog, ni materijalnog osnova da se protiv nje vode bilo kakvi postupci. Ona je poručila onima koji su u „ovoj prljavoj i brutalnoj igri učestvovali da se političke borbe vode na političkom, a ne akademskom terenu.“

„Zato, izađite na svjetlo i stavite svoju ličnost i svoj rad na političku pozornicu. Ja sam na tu pozornicu izašla čista i voljna da stavim svoje znanje i sposobnosti u funkciju ostvarenja ciljeva svoje države, rizikujući mnogo, ali želeći da doprinesem", naglasila je Vlahović, napominjući da se  autonomija i akademske procedure univerziteta i naučnih institucija moraju poštovati,  a ne pretvarati u politički poligon za obračune. 

"Zato, dok sam na ovom mjestu, boriću se da se napravi okvir koji će dati jednaku šansu za sve i postaviti kriterijume kako bi naša naučna i akademska zajednica spremna ušla u evropsku porodicu. Takođe, moj gotovo 20-godišnji rad u akademskoj zajednici nikada nije došao u pitanje, naprotiv! Dok su oni koji su, iz ćoškova svog akademskog mraka, saplitali one koji su bili bolji on njih da bi sebe uzdigli, moje sudije bili su moji studenti, profesori i kolege sa kojima sam tada, a i danas sarađujem, bez mrlje, pokvarenih i izopačenih namjera poput  njihovih. To što nijesam lažnim istraživanjima, spektakularnim izjavama i demantijima opskrbljivala medije koji nemaju drugi izbor nego da kreiraju senzacije u marketinške svrhe ne znači da sam se krila ili isključila iz procesa. Bila sam tu i radila svoj posao, disciplinovano čekajući rezultate rada, čak i diskutabilno formirane komisije, ali u domenu autonomije univerziteta. Svi dokazi: moj originalni rad, potvrde da je prošao zahtjevnu proceduru od strane inostranih recenzenata, potvrde o objavljivanju itd., dostavljeni su uredno u rokovima i na nivou utvrdjenom akademskom procedurom.  Svidjelo se to nekima ili ne, odluka Senata je konačna i za mene je ova priča završena, te ću se tako nadalje i odnositi prema njoj", navela je Vlahović. 

Ona je dodala da "iskazuje gnušanje prema onima koji su u ovome učestvovali, kao i zbog činjenice da su mnoge kolege iz domaćeg, pa i međunarodnog konteksta doveli u zabludu, zloupotrebljavajući njihova imena, ugled i rad u političke svrhe, dok su opet neki među njima to vidjeli kao način da se promovišu i za to dobili prividnu satisfakciju".

"Apelujem da moj slučaj brutalne političke zloupotrebe akademskog i naučnog konteksta bude opomena da se borimo za prave ciljeve i poštujemo akademska pravila i zakone zarad stvaranja boljeg akademskog ambijenta i rezultata, a ne zarad političkih ciljeva", zaključila je Vlahović. 

Advokat Velibor Marković je u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika istakao da nije tačno da je Senat Univerziteta Mediteran, kako pojedini mediji špekulišu, samo iz formalnih razloga stavio van snage sopstvenu odluku o imenovanju stručne komisije za provjeru plagiranja/ prisvajanja tuđeg autorstva u naučnom radu “DESTINATIONS’ COMPETITIVENESS IN MODERN TOURISM”,  prof. dr. Sanje Vlahović. Prema njegovoj ocjeni, Senat je to učinio ne samo iz formalnih, već i iz suštinskih, odnosno materijalnih razloga.

On je naglasio da je nepotrebno da njegov kolega advokat prije nekoliko dana javno u medijima daje pravne savjete tužilaštvu, šta bi povodom ovog slučaja trebalo uraditi.

"Prije svega, davanje pravnih savjeta u javnim glasilima je protivno Kodeksu profesionalne etike advokata i vodi pokretanju disciplinskog postupka. Uz to, nijesam shvatio da je moj kolega na bilo koji način uključen u ovaj slučaj, u smislu da je punomoćnik neke od stranaka u postupku iako u suštini postupka i nema. Na stranu to što sam se uvijek suzdržavao da dajem pravne ocjene i analize povodom nečega čega još nema, a kamoli povodom nekog slučaja u kojem nijesam angažovan, a samim tim ni detaljno upućen. Ako neko ko se bavi pravom kaže da bi trebalo „nešto“ ispitati, onda to znači da po njegovom mišljenju postoji makar osnov sumnje u nečiju nezakonitost. Stoga je prije toga trebalo da prouči dokaze, ako ih ima, ili da bar ne iznosi proizvoljne tvrdnje. Ovdje se očigledno radi o političkoj ujdurmi, po oprobanom crnogorskom receptu “jedan krenuo, pa ajmo svi za njim”, smatra Marković.

 

Portal Analitika