Društvo

MIJAJLOVIĆ: RCUD u toku godine uklonio preko šesto komada eksploziva

Ronioci–demineri Regionalnog centra za obuku ronilaca i podvodno razminiranje (RCUD) u toku ove godine uklonili su preko šest stotina komada eksplozivnih sredstava iz mora i sa kopna koja su zaostala nakon ratnih sukoba u prošlom vijeku, saopštio je direktor RCUD-a Veselin Mijajlović.
MIJAJLOVIĆ: RCUD u toku godine uklonio preko šesto komada eksploziva
Portal AnalitikaIzvor

On je napomenuo da su ronioci – demineri u ovoj godini radili preko 150 dana pod vodom i na kopnu veoma opasne poslove deminiranja, što bi se moglo reći da su skoro svaki drugi dan bili izloženi riziku od eksplozije.

- Radili su 88 dana na razminiranju površine od dvjesta hiljada kvadrata podmorja kumborske obale, 40 dana površine od sto hiljada kvadrata podmorja Tivatskog zaliva i 30 dana površine od sto trideset hiljada kvadrata kopnenog dijela trase koridora za polaganje elektro kabla na Mrčevom polju kod Budve. Pronašli su i uklonili preko šest stotina komada raznih veoma opasnih eksplozivnih sredstava čija je ukupna težina iznosila preko deset tona. Ova eksplozivna sredstva su zaostala u našem podmorju i na kopnu nakon ratnih sukoba u prvom i drugom svjetskom ratu – navodi se u saopštenju Mijajlovića dostavljenom Portal Analitika.

Pored detaljnih izvještaja, kako navodi, koji su koordinirano rađeni sa naručiocima poslova, i zapisa o prijemu od nadležnih organa o izvađenim ubojnim sredstvima, postoji i obimna foto I video dokumentacija koja potvrđuje svaki detalj urađenog posla.

- Poslovi razminiranja koje obavljaju podvodni demineri RECUD-a u cilju oslobađanje zemljišta kontaminiranog zaostalim eksplozivnim sredstvima i njegovo vraćanje stanovništvu na upotrebu su veoma značajni i od javnog interesa. Struktura blokiranih resursa je pokazala da opasnost od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava utiče na društveni i ekonomski razvoj, ne samo na lokalitet gradnje nego i na širu društvenu zajednicu, jer dugo vremena nakon završetka oružanog sukoba, eksplozivni ostaci iz rata predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje i život, okolinu i sveukupni razvoj – navodi se u saopštenju.

Treba napomenuti, kakoisstiče, da su demineri RCUD-a iz podmorja Veriga - najužeg prolaza u Bokokotorskom zalivu, tokom 2004 godine, uklonili i uništili 65 tona neeksplodiranih ubojnih sredstava, a iz podmorja bivše vojne baze Arsenal u Tivtu – sadašnjeg turističkog komleksa „Porto Montenegro” uklonili i uništili preko 17 tona eksplozivnih sredstav.

- Razminirali su pod vodom površine od nekoliko stotina hiljada kvadrata i u državama Evropske unije zašto su dobitnici brojnih međunarodnih priznanja i nagrada. Ronioci su u toku ovogodišnjih akcija pronalazili na morskom dnu i vadili pojedine protivbrodske mine, iz prvog sv. rata, čija je težina prelazila 400 kilograma (što se vidi iz priloženih fotografija), a tokom deminiranja kopna na Mrčevom polju pronašli su dobro zamaskirani vojni bunker u kojem se može smjestiti preko sto ljudi u kojem se nalazila manja količina razne municije. Ronioci su u ovoj godini pored obuke u Centru u Bijeloj osposobljavani za usko specijalizovane zadatke u Italiji i u okviru programa obuke Norveške narodne pomoći u BiH, a obavili su i niz veoma uspješnih aktivnosti u oblasti, oblasti pružanja pomoći i spašavanja na vodama, kao i oblasti podvodni istraživanja – stoji u saopštenju.

Interesantno je napomenuti da je ova javna ustanova do 1 oktobra ove godine kroz uplatu PDV-a, drugih poreza  i doprinosa vratila cjelokupna sredstva koja se godišnje izdvajaju iz budžeta za njeno poslovanje. Takođe treba istaći da ova ustanova dočekuje novu godinu bez dugovanja prema dobavljačima.

 

Portal Analitika