Društvo

MIJOVIĆ: Ima osnova za revolt zaposlenih KCCG

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Milan Mijović ocijenio je za Pobjedu da ima osnova za revolt zaposlenih u ovoj ustanovi zbog privođenja trojice kolega, uzimajući u obzir da je upravo osoblje KCCG spasilo živote četvoro novorođenčadi primljenih u novembru iz bjelopoljske Opšte bolnice.
MIJOVIĆ: Ima osnova za revolt zaposlenih KCCG
Portal AnalitikaIzvor

- Najavljeni protest, zakazan za 11 sati, uredno je prijavljen od strane predsjednika sindikata doktora medicine, dr Vladimira Dobričanina. Okupljanje je kvalifikovano kao štrajk upozorenja u trajanju do 30 minuta, uz obezbjeđenje minimuma procesa rada u KCCG, i sa tog aspekta to je demokratsko pravo zaposlenih u okviru kampusa i radnih prostorija KCCG. Revolt zaposlenih ima osnova u činjenici da je u okviru Kliničkog centra ispoštovana medicinska doktrina i svi postupci u skladu sa zakonom i našim pravilnicima, kao i podatak da su četiri novorođenčeta koja su primljena u toku novembra iz OB Bijelo Polje, spašena i upućena na kućno liječenje – kazao je Mijović podgoričkom listu.

Direktor KCCG ističe da je u proteklom periodu pritisak medija i javnosti na medicinske ustanove rastao iz dana u dan, i jako komplikovao i otežavao rad zdravstvenih radnika.

- Ovakvo stanje sigurno dovodi do opravdanog revolta zaposlenih i želje za adekvatnom korektnom reakcijom – dodaje Mijović.

On je ostao pri stavu da osoblje KCCG nije uradilo ništa što je protiv propisa i utvrđene procedure, nakon prijema inficiranih beba, i naglašava da iz ugla medicine ,,ne vidi niti jedan prekršaj i odgovornost zaposlenih kada je u pitanju prijem i liječenje beba iz Bijelog Polja”.

U razgovoru za Pobjedu Mijović je takođe najavio adaptaciju Urgentnog centra, za što je oko 700.000 eura donirala turska agencija TIKA.

- Radovi na rekonstrukciji Urgentnog centra počinju 5. januara 2015. godine. U toku je tender za izbor projektanata za Kliniku za neurologiju, izrada projektne dokumentacije za adaptaciju ORL odjeljenja, Akušerskog odjeljenja, Digestivne hirurgije, Urologije i Oftalmologije, poznat kao zapadno krilo KCCG – najavio je direktor te ustanove.

Dobričanin: Nismo kriminalci: Povodom najavljenog štrajka, predsjednik sindikata Vladimir Dobričanin za radio Antena M kaže:

- To je štrajk upozorenja na odnos ovog društva prema ljekarima. Kratko ćemo održati, maksimum je dozvoljeno da traje sat, a mi ćemo za pola sata da pročitamo neke naše zahtjeve. Mi nismo kriminalci i ubice. Nećemo da naši pacijenti imaju štetu zbog nekih naših neriješenih problema.

Pored kolega iz Podgorice, i Sindikat ljekara Opšte bolnice Berane, od 11 do 11 i 30 organizovaće prekid rada kao upozorenje na hapšenje zdravstvenih radnika u Crnoj Gori. - Okupićemo se ispred bolnice u Beranama i organizovati tridesetominutni prekid rada kao upozorenje na satanizaciju uperenu protiv zdravstvenih radnika u Crnoj Gori. Ispoštovaćemo minimum uslova za rad u tom periodu – izjavio je za podgorički radio predsjednik tog Sindikata Igor Babić.

Portal Analitika