Društvo

Porast uslovnih osuda

U Crnoj Gori je u porastu izricanje uslovnih osuda za krivična djela nestala nedozvoljenim držanjem oružja, a smanjuje se broj presuda kojima je izrečena kazna zatvora.
Porast uslovnih osuda
Portal AnalitikaIzvor

Ukupan broj osuđujućih presuda u 2014. godini manji je u odnosu na prethodnu godinu.

„Statistički podaci ukazuju da od pravosnažnih osuđujućih presuda na kaznu zatvora najviši procenat su izrečene kazne zatvora ispod godinu i konstatovan je njihov rast u 2014. godini“, kaže se u Informaciji Ministarstva pravde.

Resorna Ministarstva dostavila su Vladi komparativnu analizu postupaka optuživanja i presuda, imajući u vidu društvenu opasnost krivičnih djela nastalih zloupotrebom oružja, kako bi se sagledalo da li su krivično-procesni zakoni, u dovoljnoj mjeri obezbijedili suzbijanje djela kojima se povređuju ili ugrožavaju vrijednosti zaštićene krivičnim zakonodavstvom.

Navodi se da je 2013. godine izrečeno 113 uslovnih osuda ili blizu 60 odsto, 70 kazni zatvora ili 37 odsto i dvije novčane kazne.

“U odnosu na izrečene kazne zatvora ispod godinu izrečena je 51 kazna zatvora ili 73 odsto, između jedne i tri godine 10 kazni zatvora ili 14,2 odsto, između tri i pet godina pet kazni zatvora ili 7,1 odsto, a preko pet godina četiri kazne zatvora ili 5,6 odsto”, navodi se u dokumentu.

Ove godine izrečeno je 112 uslovnih osuda ili oko 70 odsto, 38 kazni zatvora ili 23 odsto, četiri kazne rada u javnom interesu ili 2,5 odsto i jedna novčana kazna.

“U odnosu na izrečene kazne zatvora ispod godinu izrečeno je 33 kazne zatvora ili 87 odsto, između jedne i tri godine pet kazni zatvora ili 13 odsto”, kaže se u analizi Ministarstva pravde.

Policija je, za 11 mjeseci ove godine, od građana oduzela 861 komad oružja, od čega 473 vatrenog i 388 ostalog oružja. Od ukupno oduzetog vatrenog oružja, 309 komada građani su držali u ilegalnom vlasništvu.

Mina

Portal Analitika