Abiznis

Uspješno realizovan projekat „Jedna bezbjednosna kontrola“

Crna Gora je uspješno i u roku ispunila sve obaveze iz projekta „Jedna bezbjednosna kontrola“, i biće prva od zemalja nečlanica koja će zatražiti od Evropske unije priznavanje usaglašenosti svojih mjera bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva sa evropskim zahtjevima.
Uspješno realizovan projekat „Jedna bezbjednosna kontrola“
Portal AnalitikaIzvor

Za putnike čija je početna destinacija Crna Gora, njihov prtljag i robu, ovo bi značilo da neće morati da prolaze dodatne bezbjednosne kontrole na tranzitnim letovima preko država Evropske unije. U slučaju takvih tranzitnih letova, pregled na crnogorskim aerodromima tretirao bi se kao da je urađen u zemljama Evropske unije.

Pored putnika, kako je precizirao predsjednik Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC) Katalin Radu pri prvoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji početkom ove godine, koristi od projekta imaće i država Crna Gora.

„Putnicima će biti olakšano putovanje, a država Crna Gora će moći praktično da izveze znanje i iskustvo stečeno prilikom sprovođenja projekta i svoj model primijeni u drugim zemljama“, kazao je on.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović saopštio je da je završetak projekta u predviđenom roku veliki uspjeh i potvrda da Crna Gora primjenjuje njajviše standarde u bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva.

„Očekujem pozitivnu odluku Evropske komisije u idućoj godini, s obzirom na to da je ovaj projekat rezultat partnersta Evropske komisije i Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva“, kazao je Đurović.

Tokom jednogodišnjeg projekta ECAC je, kako je naveo izvršni sekretar Salvatore Šakitano, obavio provjere kako na nacionalnom nivou, tako i na nivou aerodroma, sproveo obuke i ispitivanje sa ciljem da sertifikuje nove provjerivače bezbjednosti. Sve ovo imalo je za cilj dodatno unaprjeđenje bezbjednosnih mjera u civilnom vazduhoplovstvu država koje nijesu članice Evropske unije.

ECAC je jedna od tri najznačajnije evropske vazduhoplovne institucije, čiji je Crna Gora punopravni član od sredine 2008. godine. Glavni cilj ECAC-a, koji ima 44 države članice, je kreiranje sigurnog i djelotvornog sistema evropskog vazdušnog saobraćaja, kroz harmonizaciju upravljanja ovim saobraćajem među članicama.

 

Portal Analitika