Abiznis

Đukanović: Nema najava dolaska novih kompanija na crnogorsko energetsko tržište

Funkcionalna cjelina FC Distribucija, iako formalno još nije izdvojena iz Elektroprivrede EPCG, spremna je da, prema riječima njenih predstavnika, ispuni sve obaveze operatora distributivnog sistema ukoliko se nakon 1. januara pojavi bilo koji nezavisni snabdjevač na crnogorskom tržištu.
Đukanović: Nema najava dolaska novih kompanija na crnogorsko energetsko tržište
Portal AnalitikaIzvor

Direktor FC Distribucija, Zoran Đukanović, kazao je da se EPCG već duže priprema za otvaranje energetskog tržišta u Crnoj Gori.

“Posljednjih mjeseci intenziviran je rad na projektu odvajanja FC Distribucija iz EPCG u cilju iznalaženja najboljeg modela za funkcionisanje nove kompanije. Projekat je u završnoj fazi pa se funkcionalno i pravno razdvajanje očekuje u prvoj polovini naredne godine”, rekao je Đukanović u intervjuu za list Elektroprivreda.

EPCG, kako je dodao, redovno obavještava Regulatornu agenciju za energetiku RAE o rezultatima rada po fazama.

“U ovom trenutku teško je procijeniti koliko će Distribucija, kada postane samostalna kompanija, uspješno poslovati zbog postojanja određenih problema koji znatno otežavaju njen rad i sa kojima se svakodnevno borimo”, saopštio je Đukanović.

Tu, kako je kazao, misli na gubitke električne energije i samovoljno priključenje potrošača na električnu mrežu, mada se situacija znatno popravila uvođenjem AMM sistema i implementacijom oko 170 hiljada brojila za daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom.

“Postoji, takođe, rizik zbog zahtjeva za sve većim kvalitetom električne energije koje nameće primjena propisa EU, jer su međunarodnim zakonskim rješenjima predviđeni i penali za nepoštovanje standarda u toj oblasti. Zahvaljujući višemilionskim investicijama u prethodnom periodu, distributivna mreža je dosta unaprijeđena, ali još nije u stanju koje može garantovati ispunjenje tih standarda, posebno u ruralnim oblastima”, objasnio je Đukanović.

Na pitanje da li najava dolaska novih kompanija na crnogorsko energetsko tržište, Đukanović je odgovorio da trenutno nema najava dolaska, iako ima iskazanog interesovanja određenih stranih kompanija.

“Pored EPCG, snabdjevačku licencu trenutno ima samo crnogorska kompanija Montenegrobonus, ali se očekuje da se pojave nove kompanije kada se za to stvore uslovi i u organizacionom i u cjenovnom smislu”, podsjetio je Đukanović.

Crnogorsko tržište električne energije je 2009. godine otvoreno za kompanije, kako veleprodajno tako i maloprodajno, ali interes za usluge pružanja snabdijevanja električnom energijom nije pokazao niko, osim EPCG i Montenegrobonusa.

“Imajući u vidu kretanja na međunarodnim berzama električne energije, kao i činjenicu da je ova djelatnost zasnovana na profitabilnosti, razlog je vjerovatno neisplativost posla na crnogorskom tržišu za snabdjevače zbog niske cijene električne energije”, smatra Đukanović.

Imajući u vidu da se od 1. januara tržište otvara i moguće je očekivati i konkurente, EPCG se, kako je naveo, sprema i na komercijalne usluge koje sada, zbog regulative, nije u mogućnosti da ponudi.

“U cilju pružanja usluga korisničkog servisa u novom okruženju, početkom godine u rad će biti pušten i novi, savremeni Call centar, u sklopu centra za kontakt sa kupcima”, najavio je Đukanović.

On je rekao da je teško precizno odgovoriti na pitanje da li će otvaranje tržišta donijeti prednosti kupcima. Cijena u Crnoj Gori nije dostigla nivo cijene električne energije na otvorenom tržištu, tako da je nerealno očekivati da bi ponude na tom tržištu mogle biti ispod trenutne regulisane cijene.

“Ne mogu se ni na osnovu iskustva od otvaranja tržišta u okruženju i evropskim zemljama dati definitivne ocjene za potrošače, jer se paralelno sa tim procesom realizuju i mnogi drugi u energetskom sektoru, od kojih je najvažniji sve veće korišćenje obnovljivih izvora koji poskupljuju cijenu električne energije i time čine gotovo nemogućom procjenu pravih efekata otvaranja tržišta”, objasnio je Đukanović.

Energija iz obnovljivih izvora, kako je dodao, pokriva dio potrošnje, smanjuje tražnju, dovodi do pada cijene, ali, s druge strane, građani kroz plaćanja nadoknade za proizvodnju iz obnovljivih izvora plaćaju skuplju energiju.

“Otvaranje tržišta bi, dakle, sa jedne strane trebalo da obori cijenu električne energije, a s druge strane ubacivanje obnovljivih izvora kao vještačke kategorije u tržišnu utakmicu, u suštini, poskupljuje cijenu za građane, iako, generalno, obnovljivi izvori energije imaju uticaja na smanjenje tehničkih gubitaka, ukoliko su mjesta priključka, sa stanovišta interesa distribucije, optimalno postavljena”, precizirao je Đukanović.

On je naveo da će najveći izazov Distribucije, kada bude samostalna kompanija, biti kontrola mreže u tržišnom okruženju, gdje će svako neovlašćeno korišćenje ili neuspješno isključenje po nalogu raznih snabdjevača predstavljati gubitak u poslovanju.

“S druge strane, veliki rizik su sve zahtjevnija pravila o kvalitetu isporuke električne energije i potencijalni penali u toj oblasti”, rekao je Đukanović.

Ipak, kako je zaključio, značajna ulaganja koja su do sada ostvarena, kao i ona koja se planiraju, definitivno će uticati na smanjenje tih krupnih rizika, ali i na obezbjeđenje sigurnog napajanja električnom energijom postojećih potrošača i stvaranje uslova za priključenje novih potrošača, kako Distribucija ne bi upala u rizik da postane usko grlo razvoja u Crnoj Gori.

 

Mina business

Portal Analitika