Društvo

VUČINIĆ: AVNOJ i referendum nijesu ukinuli Aleksandrov akt o ujedinjenju crkava

Odluka AVNOJ-a o poništenju akata kraljevine Jugoslavije počev od 1. decembra 1918. godine hronološki ne zahvata u odluke podgoričke skupštine, donijete četiri dana prije, 26 novembra 1918 godine, i ne tiče se ni nje ni njenih odluka. Na referendumu od 21 maja 2006. godine nije odlučivano o posljedicama podgoričke skupštine, nego o budućem statusu države, saopštio je podpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić povodom nedavne izjave premijera Mila Đukanovića da je referendum poništio odluke Podgoričke skupštine.
VUČINIĆ:  AVNOJ i referendum nijesu ukinuli Aleksandrov akt o ujedinjenju crkava
Portal AnalitikaIzvor

Vučinić je saopštio da su sve pravne i političke posljedice Podgoričke skupštine  konzumirane i nije ih moguće poništiti, sem jedne.

- To su činjenice koje su postojale i postoje u prostoru i vremenu, proistekle iz trgovačkih, bračnih, nasljednih, ugovornih, privrednih i drugih poslova. A ta jedna posljedica koju je moguće poništiti je Aleksandrov akt o ujedinjenju crkava od 17. jula 1920. godine koji nije bio predmet referendum – navodi se u saopštenju koje je Vučinić dostavio Portalu Analitika.

On je podsjetio da je Podgorička skupština zasijedala je od 26. do 29. novembra 1918. Godine I da su je  sačinjavalii  mahom poslanici koji nijesu razumijevali da “beogradskim vlastodršcima jugoslovenska ideja služi kao instrument za dominaciju nad južnoslovenskim narodima”.

-  Pa su umišljeni da Crnoj Gori čine dobro povjesnih razmjera izglasali aneksiju Crne Gore Srbiji. Vjerovali su da će im nova kraljevina respektovati žrtve date za spas srpske vojske 1914 - 15. godine i dobre namjere i namah riješiti crnogorsko siromaštvo koje je bilo biblijskih razmjera. Svojevremeno, 2007. godine, peticijom je zahtijevano da Skupština izglasa jednu rezoluciju i jednu odluku. Političkom rezolucijom da oglasi odluke podgoričke skupštine nelegalnim, nelegitimnim i nadasve štetnim. Jer su uzrokovale dva građanska rata i nanijele štete razmjera koje će istoričari utvrđivati u budućnosti. A odlukom da poništi Aleksandrov akt o aneksiji Crnogorske Srpskoj crkvi i oglasi ga nevažećim na teritoriji Crne Gore – naveo je Vučinić.

Njome bi se, kako ističe, utemeljio “pravni osnov da se  CPC vrati status domicilne crkve sa svim posljedicama, i istovremeno bi se odrekao ekskluzivni status SPC-u u zemlji sa svim posljedicama”.

- Ali administracija namjerno i organizovano opstrurira svaki akt koji je od koristi Crnogorskoj Crkvi i trudi se da naš ponižavajući položaj u ovoj zemlji još više pogorša. Zato, po ko zna koji put, pozivamo skupštinsku administraciju da našu inicijativu iz 2007. godine o ukidanju Aleksandrovog akta o ujedinjenu crkava stavi na dnevni red Skupštine i oglasi nevažećom – poručio je Vučinić.

  

Portal Analitika