Abiznis

JELIĆ: Prioritet zapošljavanje mladih

U Crnoj Gori trenutno je nezaposleno više od 34 hiljade ljudi, od čega je njih 30 odsto sa fakultetskom diplomom, a prioritet u narednoj godini biće zapošljavanje mladih, poručila je direktorica Zavoda za zapošljavanje, Vukica Jelić.
JELIĆ: Prioritet zapošljavanje mladih
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Jelić je kazala osnovna karaktersitika nezaposlenosti u CG je strukturni nesklad.

„Imamo nesklad između ponude i tražnje. Ključni segmenti tržišta rada su obrazovanje i poslodavci, i ukoliko postoji validna interakcija između ova dva segmenta, toliko smo zadovoljni sa izazovom nezaposlenosti“, navela je Jelić.

Crnogorska privreda je, kako je dodala, mlada.

„Imamo dosta mikro-preduzeća koja nemaju puno zaposlenih, od kojih se odmah očekuju rezultati“, navela je Jelić gostujući u Dnevniku TVCG.

Ona je ocijenila da obrazovni sistem ima težak zadatak- da se brzo reformiše i ponudi ono što treba privredi. Jelić je saopštila da je Zavod, krajem godine, registrovao da u Crnoj Gori ima 15 odsto nezaposlenih građana.

„To je nešto oko 34,7 hiljade nezaposlenih. Od toga je 30 odsto nezaposlenih visoko obrazovanih građana“, precizirala je ona. Jelić je najavila da će prioriteti Zavoda u narednoj godini biti zapošljavanje mladih.

Ona je dodala da će Zavod u svakoj opštini pokušati da otvori Centre za mlade na Birou rada.

„Trudićemo se da mladima pružimo što više informacija gdje ima posla, kao i da ih za to obučimo“, kazala je Jelić. Drugi prioritet Zavoda, kako je najavila,  biće zapošljavanje osoba sa invaliditetom. (Portal RTCG)

Portal Analitika