Društvo

KONJEVIĆ: Prioritet rasvjetljavanje ubistava

Prioritet u radu Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije mora biti rasvjetljavanje ubistava, a neophodno je postići mjerljive rezultate u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, jer od toga zavisi napredak Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.
KONJEVIĆ: Prioritet rasvjetljavanje ubistava
Portal AnalitikaIzvor

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović održali su danas redovni prošireni Kolegijum Uprave policije MUP-a u policijskom kampu na Zlatici.

Na kolegijumu je ocijenjeno da su u oblasti suzbijanja kriminaliteta postignuti dobri rezultati, uz konstataciju da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi u narednom periodu bili efikasniji.

“Od 16 ubistava počinjenih u ovoj godini do sada je rasvijetljeno 12, dok se na rasvjetljavanju preostalih četiri kao i ovih krivičnih djela iz prethodnog perioda radi i to se smatra prioritetnim policijskim aktivnostima”, saopšteno je iz MUP-a.

Direktor policije Stojanović je kazao da se sveukupni rezultati mogu ocijeniti zadovoljavajućim, ali da oni u narednom periodu moraju biti bolji. Potrebno je pojačati operativni rad na terenu, uz bolju organizaciju i koordinaciju policijskih poslova i zadataka.

“Ministar i direktor su apostrofirali da postizanje mjerljivih rezultata iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije moraju biti prioritet u radu i djelovanju policijskih službenika, shodno obavezama iz akcionih planova procesa evropskih i evroatlanskih integracija. Istakli su i pohvalili učešće službenika Uprave policije MUP-a u međunarodnoj policijskoj saradnji kada su u pitanju i lišenja slobode u inostranstvu dva lica koja su se međunarodno potraživala – Darka Šarića i Safeta Kalića”, saopšteno je iz MUP-a.

U ovoj godini je oduzeto za 25 odsto više oružja nego u prethodnoj, a najveći broj oružja oduzet je u Podgorici i Nikšiću.

"Stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima ocijenjeno je kao povoljno, uz smanjenje broja smrtno stradalih lica u odnosu na godinu ranije. Konstatovano je da su aktivnosti Štaba operativne akcije „Ljeto 2014“ bile dobro isplanirane i efikasno sprovedene jer je ova ljetnja turistička sezona po svim linijama rada bila uspješnija od prethodne sa aspekta policijskog rada i rezultata", navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da su službenici angažovani na poslovima otkrivanja i suzbijanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga imali veoma dobre rezultate, a pohvaljen je i rad NCB Interpol Podgorica.

"Na kraju proširenog Kolegijuma su usvojeni zaključci o konkretnim aktivnostima radi sprovođenja prioritetnih i drugih policijskih poslova i zadataka", navodi se u saopštenju.

Biće obnovljena četvrtina voznog parka

Konjević je kazao da su tokom ove godine uložena značajna sredstva u opremanje policije, kao i da će se sa tim aktivnostima nastaviti u toku 2015. godine.

Istakao je da će biti obnovljena četvrtina voznog parka kroz nabavku 146 patrolnih vozila, a da je već potpisan ugovor za kupovinu 45 vozila za graničnu policiju. Ona će, kroz donaciju Slovačke, dobiti još 25 auta. Dodatna četiri specijalizovana auta dobiće i Posebna jedinica policije.

Takođe, podsjetio je da je, kroz uštede u MUP-u, obezbijeđeno 400.000 eura za Sektor kriminalističke policije kao i 200.000 eura za Forenzički centar.

“Naredne godine nabaviće se nove uniforme, radi se na pribavljanju AFIS sistema, a u prvom kvartalu bi trebalo da se završi projektni zadatak za postavljanje stacionarnih radarskih sistema na najfrekvetnijim putnim pravcima u Crnoj Gori”, kazao je Konjević.

Ministar je istakao da će se raditi na jačanju tehničke opremljenosti policije, da su ove godine postignuti značajni rezultati po različitim linijama rada, međutim da ih je naredne godine potrebno unaprijediti.

Portal Analitika