Društvo

VDT o slučaju inficiranih beba: Sumnja za teško djelo protiv opšte sigurnosti

Vrhovno državno tužilaštvo smatra da postoji osnovana sumnja da su Tomo Jeremić, Zvonko Puletić i Haka Tahirović iz Opšte bolnice u Bijelom Polju izvršili teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti, u slučaju novorođenih beba inficiranih u toj bolnici. U saopštenju Vrhovnog državnog tužioca navodi se da postoji sumnja i da su zaposleni Kliničkog centra Filip Vukmirović i Saša Jovović izvršili krivično djelo nesavjestan rad u službi, a njihova koleginica Ljubinka Dragaš krivično djelo neprijavljivanja krivičnog djela i učinioca.
VDT o slučaju inficiranih beba: Sumnja za teško djelo protiv opšte sigurnosti
Portal AnalitikaIzvor

„U vezi događaja sa inficiranim bebama u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, nakon prikupljenih obavještenja, dokaza i sprovođenja dokaznih radnji u fazi izviđaja utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da su T.J. kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Z.P. kao načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja i H.T. kao načelnica Odjeljenja neonatologije izvršili krivično djelo -  teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Za ovo djelo propisana je kazna zatvora od 2 do 12 godina.“, stoji u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

VDT u Bijelom Polju je zatražilo od policije da privedu osumnjičene. Osumnjičeni Zvonko Puletić i Haka Tahirović su dovedeni, dok osumnjičeni Tomo Jeremić nije pronađen. On je, prema obavještenju policije, 18. decembra prešao granični prelaz prema Srbiji, Dobrakovo.

„U odnosu na događaj u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici 15. novembra kada je nastupila smrt novorođenčeta, utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da su F.V. kao načelnik Odjeljenja za patologiju Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici i S.J. kao tehničar na tom Odjeljenju izvršili krivično djelo nesavjestan rad u službi. Za ovo djelo je propisana kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.“, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici kažu da postoji i osnov sumnje da je Lj.D. kao odgovorno lice dr medicine na Odjeljenju neonatologije Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici, izvršila krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca. Za ovo djelo propisana je kazna zatvora do 2 godine.

Pomenuti osumnjičeni su po zahtjevu VDT-a privedeni i dovedeni u tu instituciju.

Kako stoji u saopštenju svemu ovome je prethodilo detaljno prikupljanje obavještenja i dokaza.

„Zato  pozivamo javnost na razumijevanje i strpljenje u tom pravcu. O daljem toku postupka, javnost će se blagovremeno obavještavati.“, zaključak je saopštenja dostavljenog Portalu Analitika.

Foto: sudovi.me

Portal Analitika