Društvo

SPAIĆ: Jonica pokazala odgovornost promjenom stava o Medijskom zakonu

Profesorica Medijskog prava na Fakultetu političkih nauka Aneta Spaić pozdravila je promjenu stava u vezi prijedloga izmjena Zakona o medijima kod samih predlagača, ocjenjujući da je riječ o odgovornom, razumnom i hrabrom činu, kakav se u političkom životu Crne Gore pa i regiona ne srijeće često. Naime, poslanica SNP-a Snežana Jonica, garantovala je da te izmjene u predloženoj formi neće biti usvojene, te u potpunosti podržala stavove zastupnika Crne Gore Zorana Pažina koji je kazao da su predložene izmjene i dopune neustavne.
SPAIĆ: Jonica pokazala odgovornost promjenom stava o Medijskom zakonu
Portal AnalitikaIzvor

„Ovakav iskorak poslanice Jonice smatram odgovornim i hrabrim činom. Jer, priznati da ste promijenili mišljenje o nekom svom ranijem potezu zato što ste došli do novih saznanja, javno to saopštiti i obrazložiti, je model ponašanja koji se u političkom životu Crne Gore, pa i u našem regionu uopšte, ne srijeće često“, kazala je Spaić za Portal Analitika.  

„Od samog početka javne debate na ovu temu zastupala sam stav da su predložene izmjene Zakona o medijima problematične po vise osnova. Isti stav imali su i nekoliko naših pravnika do čijeg mišljenja držim. Kao sto smo tada rekli, izmjene koje je jedan broj poslanika zastupao kroz Prijedlog izmjena zakona o medijima nijesu u skladu sa Evropskom konvencijom, a ni sa Ustavom Crne Gore“, podsjetila je sagovornica Portala Analitika. Spaić je, međutim, dodala da se predloženim rješenjima osporava i krnji standard slobode izražavanja tako što državni organ, tužilac, kako je to primijetio naš zastupnik pred Evropskim sudom za ljudska prava, prihvata na sebe ulogu cenzora a da mu u tome asistira sud.  

„Iako se ne može sporiti dobronamjernost pomenutog prijedloga i potreba da se njime zaštite prava ličnosti, predloženim rješenjima se, na žalost, standard slobode izražavanja dovodi u pitanje na grub i neprihvatljiv način. Koliko god prijedlog možda imao plemenite motive, ne može se prihvatiti rješenje prema kome se ugrožava, osporava i krnji civilizacijska tekovina ostvarena kroz standard slobode izražavanja, tako što državni organ, tužilac, kako je to primijetio naš zastupnik pred ESLJP prihvata na sebe ulogu cenzora a da mu u tome asistira sud“, podsjetila je Spaić, naglašavajući da raduje činjenica da se jedan od predlagača u datom trenutku, ipak blagovremeno, razumno i odgovorno odnio prema ovoj stvari.

„Veoma je važno da narodni predstavnici, budući da su zakonodavci, legislativnom procesu pristupaju odgovorno i sa visokom sviješću o njegovom značaju po društvo. Ovakav iskorak poslanice Jonice smatram odgovornim činom i takođe hrabrim. Jer priznati da ste promijenili mišljenje o nekom svom ranijem potezu zato što ste došli do novih saznanja, javno to saopštiti i obrazložiti je model ponašanja koji se u političkom životu Crne Gore, pa i u našem regionu uopšte, ne srijeće često“, zaključuje sagovornica Portala Analitika.

Poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica potvrdila je za jučerašnju Pobjedu da je na sjednici Odbora za ljudska prava, održanoj u utorak, podržala u potpunosti stavove zastupnika  Crne Gore Zorana Pažina koji je kazao da su predložene izmjene i dopune Zakona o medijima neustavne. Jonica, koja je jedna od potpisnica prijedloga izmjena, kazala je da garantuje da predložene izmjene Zakona u takvoj formi neće biti usvojene.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak  takođe jedna od potpisnica prijedloga izmjena Zakona o medijima, kazala je za današnju Pobjedu da su predlagači spremni da djeluju amandmanski na taj tekst radi njegovog poboljšanja, kao i da su otvoreni za sugestije struke.   

Portal Analitika