Abiznis

TELEKOM: Maksimalne brzine u mobilnoj mreži postignute u PG i BD

Crnogorski Telekom je ovih dana počeo testiranje 4G + tehnologije, i prvi put u Crnoj Gori dostignute su brzine prenosa podataka do 300 Mbps.
TELEKOM: Maksimalne brzine u mobilnoj mreži postignute u PG i BD
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Telekom je trenutno jedini operater u Crnoj Gori i okruženju koji testira prenos podataka u mobilnoj mreži sa navedenim brzinama. Testiranje se za sada obavlja na tri lokacije: u Podgorici (restoran Plavnica i TC Delta), i Budvi (kod TQ Plaža), i biće nastavljeno i u narednih šest mjeseci.

“Našim korisnicima je sve potrebniji pristup internetu, na svakom mjestu i u svakom trenutku, ne samo na poslu i u kući. Veoma se radujemo što smo testnim lansiranjem naše 4G+ mreže napravili važan  korak ka zadovoljavanju potreba i očekivanja korisnika” - kaže Vladan Peković, direktor Tehnike i informacionih tehnologija Telekoma.

“Postigli smo u testiranju do sada najveće brzine prenosa podataka u mobilnoj mreži, u Crnoj Gori i time smo još jednom potvrdili  konstantnu okrenutost inovacijama i razvoju tehnologija.Sve to čini da je naša kompanija prvi i pravi izbor, kada su u pitanju napredni servisi u komunikacijama” - ističe Peković.

Projekat se, po njegovim riječima, odvija u saradnji sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla, dijelom korporacije Ericsson,koja je tržišni lider u 4G - danas je 50 posto svjetskog prometa 4G pametnim telefonima ostvareno u mrežama baziranim na Ericssonovimtehnologijama i uslugama.

Peković naglašava da je praktična demonstracija 4G + tehnologe urađena u živoj mreži, tj. u realnim uslovima u Podgorici, sa spektrom 2 x 20 MHz.

“Tokom testiranja je odrađen paralelni prenos više Ultra HD video sadržaja, različitih transfera podataka (FTP), online interakcija, video konferencija. Nova, napredna tehnologija omogućava da se udvostruče teorijske brzine mreže kroz kombinaciju dva različita spektra.”

Pored postizanje veće brzine za krajnje korisnike,  napredna 4G+ tehnologija će omogućiti da se u budućnosti napravi efikasnije korišćenje frekventnog opsega što će se pozitivno odraziti na krajnje korisničko iskustvo.

Veće  brzine  omogućiće vrhunsko korisničko iskustvo čak i na masovnim događajima, na primjer na  stadionima, muzičkim festivalima, ili ukoliko veći broj korisnika boravi na istom mjestu, a zahtjevaju aktivnosti zasnovane na velikim brzinama prenosa podataka, i to u visokom kvalitetu (UHD video, online gaming, transferi velike količine podataka, video konferencije...).

Podsjetimo, Telekom je tokom 2014. pokrio više od 60 % stanovništva,  u svim  opšinama, sa 4G mobilnom tehnologijom, uz brzine do 150 Mbps.

Uporedo sa nastavkom širenja 4G mreže Telekom radi i na testiranju 4G+ tehnologije, čime kompanija potvrđuje dosadašnje liderstvo u novim tehnološkim servisima. 

Portal Analitika