Abiznis

NPCG: U 2015. sa ograničenim finansijskim sredstvima

Finansijski plan Nacionalnih parkova Crne Gore za narednu godinu rađen je na bazi prihoda i rashoda ostvarenih u 2014. godini, procjene prihoda po osnovu korišćenja dobara i pružanja usluga u 2015. godini, te odobrenih sredstava državnim i kapitalnim budžetom za 2015. godinu.
NPCG: U 2015. sa ograničenim finansijskim sredstvima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- S tim u vezi, planom Prihoda i rashoda za 2015. godinu po nacionalnim parkovima, kao i na nivou Javnog preduzeća, sagledivo je, između ostalog, da će učešće sopstvenih prihoda po osnovu korišćenja dobara i pružanja usluga u ukupnom prihodu Javnog preduzeća iznositi 76 odsto, dok će učešće budžetskih sredstava iznositi 24 odsto. JPNPCG će u 2015. godini poslovati sa ograničenim finansijskim sredstvima koja omogućavaju pokriće bruto plata kao i osnovnih poslovnih potreba uz smanjenje svih troškova tamo gdje je smanjenje moguće. Budžetska sredstva za tekuće poslovanje su na nivou od prošle godine i iznose 500.000 eura, što je dovoljno za četiri bruto plate na nivou Javnog preduzeća. Ostali troškovi će se pokriti iz sopstvenih prihoda i eventualno odobrenih donacija. Korišćenje dobara i pružanje usluga, kao osnovnih činilaca sopstvenih prihoda, biće u značajnoj mjeri opredijeljeno kvalitetom turističke sezone i brojem posjetilaca koji će tokom 2015. godine posjetiti Crnu Goru, odnosno nacionalne parkove. Složenost finansijske situacije najviše će se osjetiti u prvim mjesecima 2015. godine kada se ne očekuje priliv sopstvenih prihoda, već samo prihodi iz budžeta - zaključeno je na XXIX sjednici Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore.

Na ovoj sjednici Upravni odbor je informisan da je Javnom preduzeću, posredstvom Ministarstva ekonomije, a donacijom Ministarstva vanjskih poslova Norveške, odobren projekat u vezi sa upravljanjem šumama na prostoru nacionalnih parkova (izuzev NP Skadarsko jezero).

- Za realizaciju projektnih aktivnosti opredjeljena su sredstva u iznosu od 179.077,50 eura, koja, između ostalog, podrazumjevaju rad na inventuri šuma u cilju prikupljanja određenih dendrometrijskih i zdravstveno-sanitarnih podataka koji se odnose na prisustvo štetnih saprofitskih vrsta, kao i različitih negativnih faktora koji utiču na zdrastveno stanje šumskih ekosistema, organizovanje međunarodne konferencije u cilju razmjene iskustava o metodama i načinima upravljanja šumama u regionu, te studijsko putovanje u cilju sagledavanja aktivnosti koje se sprovode na zaštiti i unapređenju šumskih ekosistema u zaštićenom području u regionu. Na osnovu dobijenih podataka nakon inventarizacije šumskih ekosistema, pripremiće se program upravljanja šumama u nacionalnim parkovima kojim će se unaprijediti stanje u ovoj oblasti, a isti dokument će se koristiti i za potrebe izrade budućih planova i programa upravljanja - piše u saopštenju.

Na Sjednici je takođe istaknuto da Službe zaštite NPCG predstavljaju jednu od najvažnijih službi kada je u pitanju fizička zaštita prirodnih vrijednosti u Parkovima.

- U tom pravcu, JPNPCG je u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori otpočelo sa projektom obuke nadzornika u cilju efikasnijeg obavljanja poslova i zadataka zaštite prostora nacionalnih parkova, potpisalo memorandum o saradnji, te pripremilo dokument „Analiza stanja i unapređenje službe zaštite prirode u JPNPCG“ koji će dati smjernice za poboljšanje rada ovih službi - piše u saopštenju.

Od ostalih aktivnosti, izdavaja se organizovanje osnivačke skupštine „Parkova Dinarida - mreže zaštićenih područja Dinarida“, regionalne asocijacije zaštićenih područja iz osam zemalja Dinarskog područja, kao i Naučnog skupa posvećenog prirodnim procesima gubljenja vode Biogradskog jezera, erozije koju stvara rijeka Jezerštica i zasipanja Biogradskom rijekom.

Zaključci Proširene sjednice Naučnog savjeta predstavljaće korisne smjernice nadležnim državnim tijelima i institucijama za unaprjeđenje stanja zaštite Biogradskog jezera, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika