Abiznis

Robna razmjena Crne Gore sa inostranstvom 1,93 milijardu eura

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore od početka godine do kraja novembra, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,933 milijardu eura što ukazuje na pad od 1,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
Robna razmjena Crne Gore sa inostranstvom 1,93 milijardu eura
Portal AnalitikaIzvor

Izvezeno je robe u vrijednosti od 309,6 miliona eura, što je manje za 9,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 1,624 milijardu eura, što je jednako uvozu u istom periodu prethodne godine.

"Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,1 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 21 odsto", precizirano je u saopštenju objavljenom na sajtu Monstata.

U strukturi izvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljeni obojeni metali u iznosu od 66,2 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu od četiri miliona eura.

"U strukturi uvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji najviše su zastupljeni hrana i žive životinje u iznosu od 362,6 miliona eura. Na meso i mesne prerađevine otpada 111,8 miliona eura, a na žitarice i proizvode od žitarica 50,6 miliona eura", ističe se u saopštenju.  

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Srbija (72,4 miliona eura), Bjelorusija (33 miliona eura) i Republika Hrvatska (32,9 miliona eura). U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Srbija (437,6 mil. eura), Grčka (132,2 mil. eura) i Kina (118,9 mil. eura). Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

foto: bif.rs

S.G. 

Portal Analitika