Društvo

Održan okrugli sto o primjeni Arhuske konvencije u Crnoj Gori'

Uključivanje organizacija civilnog društva i zainteresovane javnosti u procese donošenja odluka koje se tiču životne sredine, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou, kroz praktičnu primjenu Arhuske konvencije, uloga Arhus centara u implementaciji konvencije u Crnoj Gori i saradnja NVO sa nadležnim institucijama zaduženim za zaštitu životne sredine, bile su glavne teme danas održanog okruglog stola u Beranama, pod nazivom „Praktična primjena Arhuske konvencije u Crnoj Gori“.
Održan okrugli sto o primjeni Arhuske konvencije u Crnoj Gori'
Kristina Jerkov
Kristina JerkovAutor
Portal AnalitikaIzvor

Skup su organizovale Agencija za zaštitu životne sredine, Arhus centar Berane i Ekološki pokret „Ozon“, pod pokroviteljstvom Misije OEBS-a u Crnoj Gori. Pored predstavnika organizatora, okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici lokalne uprave Berane, OEBS-a i ekoloških nevladinih organizacija sa sjevera države.

- Okrugli sto imao je za cilj uspostavljanje saradnje između lokalne uprave i građana, kako bi se što bolje informisali i edukovali, i time aktivnije uključili u donošenje odluka koje će omogućti lakše sprovođenje demokratskih procesa iz oblasti zaštite i unaprjeđenja životne sredine u Crnoj Gori. Poseban akcenat dat je većem uključivanju ekoloških organizacija u procesu iniciranja i odlučivanja, kao i institucijalno jačanje lokalnih uprava putem boljeg organizovanja i koordinisanja lokalne administracije i javnosti. Na skupu je zaključeno da se rješavanje problema iz oblasti zaštite životne sredine ne može uspješno realizovati bez saradnje, državnih, lokalnih institucija i organizacija civilnog društva, što praktično znači da saradnja mora biti kontinuirana i da mora postojati koordinacija svih subjekata – navodi se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine dostavljenom Portalu Analitika.

Iz Agencije podsjećaju da je Arhuska konvencija jedini međunarodno obavezujući instrument koji u sebi uključuje princip dobrog upravljanja životnom sredinom. Arhus centri su se pokazali kao efikasno sredstvo za primjenu tih principa u praksi. Oni promovišu dobro upravljanje životnom sredinom, omogućavajući pristup informacijama, unaprjeđujući učešće javnosti u donošenju odluka i podstičući pristup pravosuđu u pitanjima koja se odnose na životnu sredinu.

Portal Analitika