Turizam

Dodijeljene godišnje nagrade Wild Beauty Award 2014

U Kolašinu je danas dodijeljeno 17 priznanja i 12 pohvala pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos unapređenju kvaliteta turističke ponude u ovoj godini. Jubilarna 10. dodjela godišnjih nagrada za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore „Wild Beauty Award 2014“ održana je u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO).
Dodijeljene godišnje nagrade Wild Beauty Award 2014
Portal AnalitikaIzvor

Najbolji novi hotel je Boutique hotel "Regent“ Porto Montenegro, najbolji novi hotel u primorskom dijelu Crne Gore je "Castellastva" u Petrovcu, dok je najbolji hotel u sjevernom i centralnom dijelu Crne Gore hotel "Franca" u Bijelom Polju.

Najbolje etno selo/seosko domaćinstvo je eko katun „Vranjak“, Kolašin.

U ovoj kategoriji pohvaljuju seko katun „Grebaje“, Plav i seosko domaćinstvo „Kuća Kljajića“ iz Berana.

Hotelsko turističko preduzeće sa najboljom novom ponudom i doprinosom u razvoju turizma je kompanija „Uniprom“, a najbolja turistička agencija za unapređenje prodaje i razvoj tržišta je „Kompas Montenegro“ iz Budve.

Za poboljšanje aviodostupnosti i doprinos promociji Crne Gore pohvaljene su kompanije „Montenegro Airlines“ i „Turkish Airlines“.

Turistička agencija sa najboljim rezultatima u valorizaciji ponude kontinentalnog i planinskog dijela Crne Gore je „Montenegro Adventures“ iz Podgorice. U ovoj kategoriji pohvaljuje se preduzeće „Gardašević“ iz Nikšića.

Turističko preduzeće, odnosno agencija sa najboljim rezultatima u oblasti MICE turizma je „Congress Travel“ iz Podgorice, a u ovoj kategoriji pohvaljuje se „Talas M“ iz Budve.

Najbolji projekat/kampanja koji je doprinio promociji, unapređenju imidža i podizanju kvaliteta turističke ponude Crne Gore je kampanja „Za još ljepšu Utjehu“, a i ovoj kategoriji pohvaljuje se projekat „Ljudi sa prokletih planina“, Regionalna razvojna agencija Bjelasica, Komovi i Prokletije.

Nikšićki „Lake fest“ dobio je nagradu za najbolju turističku manifestaciju, a pohvaljena je manifestacija „Biramo najbolje u turizmu“, LTO Podgorica.

U kategoriji najbolja plaža pohvaljuju se „Sveti Toma“ u Bečićima i „Club Riviera“ – Njivice. Najbolje turističko mjesto, lokalitet, naselje je Stari Bar.

Najbolji turistički web site je www.tivat.travel – nagrada autoru za vizuelni identitet. Najbolji medij (autorsko djelo/autor) koji je doprinio popularizaciji i kreiranju svijesti o značaju održivog turizma u Crnoj Gori je emisija TVCG „Montenegro all in one“.

U ovoj kategoriji pohvaljuju se emisije „Čudesna Crna Gora“, TV Vijesti i „Mediterraneo“, TV Budva

Nagrada za najatraktivniju turističku ponudu (specifična atrakcija) pripala je izložbi „Transformersi osvajaju Podgoricu“, autora Danila Baletića.

Najbolji novi investicioni projekat iz oblasti turizma je „Portonovi“, Montenegro.

Za poseban doprinos i podršku manifestacijama tokom godine nagrađena je LTO Budva, dok je event godine „Sea Dance Festival“.

Odluku o kategorijama i nagrađenima za 2014. godinu donio je Savjet za dodjelu „Wild Beauty Award 2014“ kog čine ministar održivog razvoja i turizma, predsjednik Savjeta WBA, Branimir Gvozdenović, i članovi državni sekretar za turizam, Predrag Jelušić, profesori Silvana Đurašević, Borislav Uskoković, Rade Ratković, zatim predstavnici turističke privrede Mile Stijepović, Branko Kaženegra, Žarko Radulović, kao i predstavnici medija Gorica Šaković, Marijana Kadić-Bojanić i Nikola Perković.

Iz NTO navode da je dodjela prestižnog nacionalnog priznanja WBA ustanovljena 2005. godine u pravcu podsticanja i afirmacije sektora turizma, unapređenja kvaliteta, promocije i konkurencije, kreiranja i prepoznavanja turističkih vrijednosti, a slijedeći strateško opredjeljenje za stvaranje održivog i prepoznatljivog turističkog proizvoda Crne Gore, čija je osnovna premisa kvalitet na svim nivoima turističke ponude.

„Uručene su pohvale, skulpture i plakete "Lovćen“ (autora docenta Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju Nenada Šoškića i docenta za grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju Ane Matić)“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika