Kultura

Otvorena izložba “Žena kao inspiracija crnogorskih slikara XX vijeka“ (VIDEO)

U okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2014”, u Modernoj galeriji u Podgorici večeras je otvorena izložba “Žena kao inspiracija crnogorskih slikara XX vijeka“.
Otvorena izložba “Žena kao inspiracija crnogorskih slikara XX vijeka“ (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Autorka postavke je Nela Gligorović, istoričarka umjetnosti koja je odabrala djela eminentnih umjetnika iz fundusa Moderne galerije.

Izložbu je otvorila Nada Drobnjak, predsjednica Skupštinskog odbora za rodnu ravnopravnost.

Drobnjak je poručila da su žena i žensko tijelo još od paleolitskih vremena motivi u umjetničkom djelu.

- Žene su zbog svog položaja u društvu ređe bile slavne umjetnice ali su često bile objekat i muze u umjetnosti. Nemoguće je obuhvatiti umjetničku ulogu žena kroz istoriju ali sigurno je da ne psotoji obožavanija tema na platnu od žene – kazala je Drobnjak na otvaranju izložbe.

Ona je istakla da mnogi portereti žene predstavlvjaju idela ljepote u kojem pitanje identitieta postaje nevažno.

Aktuelna postavka nudi izbor radova 25 umjetnika koji su svojim djelovanjem kao posvećeni kulturni radnici doprinijeli konstituisanju likovne scene. Djela su nastajala u periodu od dvadesetih do devedesetih godina XX vijeka i posredno svjedoče dinamici razvoja crnogorske likovne umjetnosti.

Zastupljeni su: Ilija Šobajić, Petar Lubarda, Mihajlo Vukotić, Jovan Zonjić, Mato Đuranović, Vojo Stanić, Branko Stamatović, Aco Prijić, Dobrila Džodžo, Cvetko Lainović, Anđelko Arnautović, Bane Sekulić, Tomo Pavićević, Nikola Gvozdenović, Slobodan Slovnić, Vasilisa Radojević, Stanko Zečević i drugi.

Kako su zastupljeni stvaraoci vidjeli ženu, kako su percipirali majku, ljubavnicu ili slučajnu prolaznicu, koliko društveni kontekst utiče na nastanak i razvoj arhetipskih predstava žene samo su neka od pitanja koja se postavljaju postavkom – zapisala je Gligorović o ovoj izložbi.

 

 

Portal Analitika