Abiznis

Gvozdenović – Moreno: Neophodno raditi na optimizaciji sistema vodosnabdijevanja

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, sastao se sa šefom kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori, Đuliom Morenom, u cilju razmjene informacija o nekoliko prioritetnih projekata vezanih za podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Crnoj Gori.
Gvozdenović – Moreno: Neophodno raditi na optimizaciji sistema vodosnabdijevanja
Portal AnalitikaIzvor

Gvozdenović i Moreno su saglasni da je u narednom periodu prioritet nastavak aktivnosti na rješavanju stanja vodosnabdijevanja primorskih opština. Od strane EBRD-a su obezbijeđena bespovratna finansijska sredstva za konsultantske usluge, a u narednom periodu očekuje se definisanje liste prioritetnih projekata za svaku opštinu na primorju.

Sagovornici su istakli da će rad na reformi sektora vodosnabdijevanja značajno doprinijeti pronalaženju resursa neophodnih u cilju potpunog zadovoljenja opština obalnog područja vodom, što će dalje doprinijeti razvoju turizma u Crnoj Gori. “Ovo je posebno značajno i za visokokvalitetne turističke projekte čija je realizacija u toku, poput Luštice, Porto Novog i drugih, te za neke nove koji se planiraju, jer svaku nastalu investiciju neophodno je učiniti i održivom”, istakao je Gvozdenović.

Kao jedan od preduslova za razvoj, od strane EBRD-a je prepoznata i mogućnost podrške za žičaru Kotor – Lovćen, kao i druge turističke infrastrukture, te razvoj turističkih i hotelskih sadrľaja, na čemu će se intenzivno raditi u narednom periodu.

 Sagovornici su zaključili da je obezbjeđivanje kvalitetnog vodosnabdijevanja primorskih opština i unapređenje sistema vodosnabdijevanja preduslov za dalji razvoja turizma u Crnoj Gori, te je u tom cilju neophodno raditi na njegovoj optimizaciji.

Portal Analitika