Društvo

Rašović: Potrebna jača promocija davalaštva krvi

Sadašnji nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori je ispod standarda koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija, pa je neophodno promovisati tu aktivnost na nivu cijele države, kazala je Direktorica Zavoda za transfuziju Gordana Rašović.
Rašović: Potrebna jača promocija davalaštva krvi
Portal AnalitikaIzvor

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore i Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori danas i sjutra u Podgorici organizuju obuku "Komunikacija kao put efektivne promocije i razvoja dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori ".

Edukacija koju pohađa više od 25 novinara, PR menadžera, predstavnika Zavoda, Crvenog krsta, obrazovnih institucija, vjerskih zajednica, usmjerena je na poboljšanje vještina i znanja neophodnih za kvalitetno i koncizno izvještavanje kao važne pretpostavke u pogledu podizanja nivoa informisanosti i svijesti građana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Kako je saopšteno iz Zavoda za transfuziju, obuku realizuje tim renomiranih eksperata Svjetske zdravstvene organizacije iz Kolaborativnog centra u Ljubljani uz podršku lokalnih eksperata.

Rašović je podsjetila da je dobrovoljno davalaštvo krvi djelatnost od opšteg društvenog značaja i važna pretpostavka obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi za potrebe svih ljudi u Crnoj Gori.

“Budući da je sadašnji nivo dobrovoljnog davalaštva krvi ispod standarda koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija, neophodno je raditi na promociji dobrovoljnog davalaštva krvi na nivou cijele države”, rekla je ona na otvaranju obuke.

Prema riječima Rašović, zbog toga je od izuzetne važnosti podrška svih partnera uključenih u te aktivnosti, od predstavnika medija, zdravstvenih insitucija, obrazovnih i vjerskih organizacija do klubova dobrovoljnih davalaca, kako bi zajednički i planski radili na aktvinostima čiji je cilj opšte društvena korist, a to je obezbjeđivanje dovoljnih količina krvi za sve građane Crne Gore.

Šef UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks rekao je da riječ o veoma važnoj temi, koja je pitanje od značaja cijele zajednice.

Natalija Lamreht iz PR služba Zavoda za transfuzijsku medicinu Ljubljana kazala je da u toj insitituciji imaju jako dobro organizovano dobrovoljno davalaštvo i dovoljan broj davalaca, kao i to da njihov sistem ne poznaje pojam porodičnih davaoca krvi.

“Imamo jako dobra iskustva sa modernim medijima kod komunikacije sa davaocima, tako da naši davaoci puno koriste veb stranice, frejsbuk, imamo i mobilnu aplikaciju koja podsjeti davaoca da je prošlo tri ili četiri mjeseca od posljednjeg davanja i da je vrijeme da mogu ponovo doći. Prije toga ga uputimo na naše zalihe koje se redovno ažuriraju onlajn i pokazuju koje su nam krve grupe potrebne”, objasnila je ona.

Obuka se organizuje u sklopu EU IPA projekta: „Implementacija evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori“, koji sprovodi kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori a u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore.

Cilj projekta je uspostavljanje modernog sistema za transfuziju krvi u skladu sa standardima EU, kako bi bezbjedna krv bila dostupna svim ljudima u Crnoj Gori. 

Portal Analitika