Društvo

KONJEVIĆ: Balkanski kriminalci odlično sarađuju

Balkanski kriminalci odlično sarađuju i institucije moraju adekvatno odgovoriti, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević najavljujući da će biti formirano posebno policijsko odjeljenje koje će postupati po nalozima Specijalnog tužilaštva za korupciju i organizovani kriminal.
KONJEVIĆ: Balkanski kriminalci odlično sarađuju
Portal AnalitikaIzvor

Konjević je, učestvujući u projektu "Crna Gora na Tviteru" koji Centar za demokratsku tranziciju realizuje u saradnji sa FAKT-om ocijenio da je regionalna saradnja dobra.

"Zajedno su riješena neka od najtežih krivičnih djela u Crnoj Gori i Srbiji (ubistvo Bojovića, Vidakovića). Neka krivična djela su spriječena razmjenom informacija", napisao je Konjević na svom Twitter nalogu.

Konjević je najavio i da od 1. jula naredne godine policija neće obezbjeđivati sudove. On je kazao da će više policajaca biti posvećeno poslovima iz osnovne nadležnosti.

"Pozornici ce biti vraćeni. Za Podgoricu se radi projekat patrolnih reona i biće realizovan naredne godine", rekao je Konjević.

On je najavio da će biti formirano posebno policijsko odjeljenje koje će postupati po nalozima Specijalnog tužilaštva za korupciju i organizovani kriminal.

"Izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima predviđa se da policajac preduzima službene radnje i kad nije na dužnosti. Predložili smo izmjene KZ da bi mu se i u tim slučajevima obezbijedila zaštita i napad na njega tretirao kao napad na službeno lice", rekao je Konjević.

On je najavio da će naredne godine biti nabavljene nove uniforme za crnogorsku policiju.

"U opremanje policije smo uložili 2,4 miliona eura. Polovinu novca za to smo dobili uštedama ostvarenim ove godine. Nabavljena je oprema za saobraćajnu policiju, naoružanje, kao i interventna oprema", rekao je Konjević.

On je najavio da će kroz operativni lizing biti nabavljeno 145 auta za kriminalističku i policiju opšte nadležnosti. "Graničnoj kupujemo 45, od Slovacke dobijaju 25 terenskih auta", saopštio je Konjević.

Prema njegovim riječima, za ugradnju stacionarnih radara na najfrekventnijim putevima u Crnoj Gori planirano je 2,3 miliona EUR.

Konjević je ocijenio da je u poglavlju 24, za koje je primarno zaduzen MUP, urađeno dosta, navodeći da je više od 90 odsto mjera iz Akcionog plana ispunjeno i djelimično ispunjeno.

"Planiramo da pooštrimo uslove za dobijanje dozvole za nošenje oružja. Osoba mora imati 21, a ne 18 godina", kazao je Konjević.

On je saopštio da je u Crnoj Gori registrovano oko 62 hiljade vlasnika oružja i 87 hiljada registrovanih komada oružja.

"Za prvih 11 mjeseci ove godine oduzeto je 861 komad oružja, od čega 473 komada vatrenog oružja i 388 komada ostalog oružja", rekao je Konjević.

On je najavio da će nakon sto Skupština usvoji Zakon o oruzju, MUP, UNDP, OEBS, CDT sprovesti kampanju Poštuj život – vrati oružje.

 

MINA

Portal Analitika