Kultura

DEUS: Sjećanje na Veljka Mandića

Veče posvećeno Veljku Mandiću biće večeras priređeno u Multimedijalnoj sali Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ od 20 časova, u okviru DEUS-a.
DEUS: Sjećanje na Veljka Mandića
Portal AnalitikaIzvor

O njegovom umjetničkom stvaralaštvu govoriće: reditelj Andro Martinović, reditelj Branko Baletić i reditelj Goran Bulajić, a moderator večeri biće Mirjana Popović.

Renomirani glumac Narodnog pozorišta u Nikšiću, teatra u Kragujevcu i Crnogorskog narodnog pozorišta, ostao je prepoznat po ulogama u predstavama: „Lažni car Šćepan Mali“, „Ujka Vanja“, „Kanjoš Macedonović“, „Gorski vijenac“ i „Put generala Dromire“. Ostvario je veliki broj uloga i u filmovima i televizijskim serijama crnogorskih i jugoslovenskih reditelja: „Zle pare“, „Lelejska gora“, „Nizvodno od sunca“, „Sramno leto“, „Čudo neviđeno“, „Ljepota poroka“, „Hajka“, „Maratonci trče počasni krug“, „Petrijin venac“, „Dorotej“, „U ime naroda“, „Pusta zemlja“, „Đekna još nije umrla a ka’ će ne znamo“... Dobitnik je Zlatne arene u Puli za epizodnu ulogu u filmu „Vrhovi Zelengore“ (1979), kao i na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Isto priznanje dobio je i za ulogu Kara-Zaima, u filmu „Derviš i smrt“ (1974). Autor je više dramskih tekstova, među kojima su „Snaha je doputovala“, „More do koljena“, „Djevojačka kula“, „Na petom boju“ i „Paun i jorgovan“. Mandić je režirao nekoliko predstava, a nakon prestanka sa radom pozorišta u Nikšiću, aktivno je učestvovao u razvoju pozorišne djelatnosti nikšićkog „Zahumlja“. Dvostruki je laureat najvišeg državnog priznanja Crne Gore - Trinaestojulske nagrade.

Portal Analitika