Društvo

"Duhovno buđenje" u zatvoru: Uskoro kapela u ZIKS-u

Već deset godina Stanislav Tatić, paroh spuški, “duhovno upravlja” zatvorenicima koji se nalaze u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, pišu Večernje Novosti. Kako navodi list, on služi Svetu liturgiju, ispovijeda, pričešćuje i krštava ljude u uglu zatvorske trpezarije. Vjernika ima, čitavo "bratstvo".
"Duhovno buđenje" u zatvoru: Uskoro kapela u ZIKS-u
Portal AnalitikaIzvor

"Na bogosluženje u ZIKS dolaze ljudi željni i spremni da svoje „kodekse“ i kriminalne dosijee bar u to vrijeme odlažu u zaborav", piše beogradski list tvrdeći da je Tatić stekao ogromno povjerenje zatvorenika koji ga lično pozivaju da im udijeli savjet, „razbije“ malodušnost, "omami" ih optimizmom. Sa nekima je prijateljstvo nastavio i poslije njihovog izlaska iz zatvora". pišu Večernje novosti.

List navodi da je  “duhovno buđenje” u KPD „Spuž“ počelo posljednjih dana 2003. kada je prvi put poslije Drugog svjetskog rata u zatvoru služena Sveta arhijerejska liturgija koju je  obavio mitropolit SPC Amfilohije sa sveštenstvom i monahinjama manastira Ždrebaonik, da bi potom svoju misiju započeo i otac Stanislav.

“Nema toga ko bi mogao da me natjera da pogazim svetu tajnu ispovijesti. Nijedan zatvorenik nikada nije sumnjao u moju lojalnost”, kaže on za beogradski dnevnik.

Kada Stanislav ulazi u zatvor, kontrola na kapiji je neizbježna a on kaže da mu ona više ne pada teško, ali da osjeća da je stražarima postalo neugodno.

List navodi da će u krugu spuškog zatvora uskoro početi da se gradi kapela-crkva, u kojoj će moći da se služi sveta liturgija, ispovijeda, pričešćujuei krštava.

- Projekat sam vidio prije nekoliko dana i, koliko sam razumio načelnika, vrlo brzo će početi radovi - najavio je otac Stanislav za beogradski list.

Večernje Novosti 

Portal Analitika