Sci/Tech

Budite oprezni s ovom ribom!

Hrvatski Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je na svojoj Fejsbuk (Facebook) stranici upozorenje o otrovnoj ribljoj vrsti, pod nazivom srebrnopruga napuhača, koja je poznatija pod nazivom riba fugu, prenosi portal Index.
Budite oprezni s ovom ribom!
Portal AnalitikaIzvor

Ova opasna riba koja je 2012. prvi put otkrivena u Jadranskom moru, lošu reputaciju je zavrijedila visokim nivoom tetrodoksina, tj. paralitičkog otrova u organizmu, koji je čak 1.250 puta jači od cijanida.

Svima koji love ribu preporučuje da je ne konzumiraju, jer i veoma mala količina izaziva brzu paralizu disajnih organa i uzrokuje smrt.

2012fugu1Riba latinskog naziva Lagocephalus sceleratus zanimljivija je po tome što spada u specijalitete. Jela od ove vrste važe za najveći delikates i jednu od najtraženijih gurmanskih poslastica u Japanu, iako su ponekad fatalne za konzumente. Količina otrovne supstance tetrodoksina nađena u jednom odraslom primjerku fugua je dovoljna da ubije 30 odraslih ljudi, i to u vrlo kratkom roku.

Američka administracija za hranu i lijekove opisuje da je smrt nakon konzumacije fugu ribe „brza i nasilna“. Prvo nastupa mučnina, grčevi, onda paraliza, a nakon toga otkazuje sistem za disanje.

- Ne postoji protivotrov, možda zbog toga što otrov ima molekularnu strukturu kakvu još nikada nisu vidjeli organski hemičari – prenosi Index.

2012fugu2Razlog zašto se ova riba, ipak, priprema kao delikates leži u tome što postoje majstori među kuvarima koji se godinama pripremaju i izučavaju njenu uspješnu pripremu. Samo iskusni i licencirani kuvari mogu da pripreme ovo jelo, jer i najmanji zalogaj može biti koban za osobu koja ga pojede.

Ako se pitate zašto bi ljudi rizikovali s ovakvim obrokom, mnogi koji ga jedu tvrde da ih, osim ukusa hrane, najviše privlači ideja o japanskom ekvivalentu Ruskog ruleta.

Foto: indexl.hr, nationalgeographic.com

Portal Analitika