Zanimljivosti

Ptice predviđaju prirodne katastrofe?

Zlatokrili slavuji, vrsta američkih ptica pjevačica, sposobni su da predvide prirodne katastrofe, kao što je oluja koja je u aprilu ove godine zadesila državu Tenesi, usmrtivši 35 osoba.
Ptice predviđaju prirodne katastrofe?
Portal AnalitikaIzvor

Proučavajući ove male ptice selice, istraživači su konstatovali da su one napustile svoja staništa za razmnožavanje samo dva dana pošto su u njih stigle, ali i dva dana prije nevremena koje je na tom području bilo praćeno sa najmanje 84 ubilačka tornada.

Za pet dana, slavuji su prevalili 1.500 kilometara kako bi se sklonili od oluje, ustanovili su naučnici čija je studija objavljena u američkom časopisu Current Biology.

„Najčudnije je to što su ptice napustile staništa mnogo prije dolaska tornada“, izjavio je Henri Strebi, ekolog sa Univerziteta Kalifornija u Berkliju.

„U trenutku kada su nas meteorolozi upozoravali da je nevreme krenulo ka nama, ptice su počele da napuštaju ovaj kraj“, dodao je Strebi.

Za razliku od ljudi, ove ptice mogu da čuju infrazvuke – zvuke izuzetno niske frekvencije čiji su česti izvori meteorološke turbulencije.

„Meteorolozi i fizičari odavno znaju da oluje praćene tornadima proizvode snažne infrazvučne talase koji putuju hiljadama kilometara, na frekvencijama koje ptice mogu da registruju“, objasnio je Strebi.

Istraživači su, takođe, pokazali da ptice koje uvijek slijede iste migracione rute mogu ponekad, kada je to potrebno, da otputuju i van perioda seoba.

Ovo šesto čulo je veoma važno za opstanak ptica, posebno u uslovima globalnog otopljavanja kada je intenzitet i učestalost oluja veća, ističu naučnici.

(rts.rs)

Portal Analitika