Društvo

Akcija „Petarda“ se sprovodi do 15. januara

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektor policije opšte nadležnosti tokom novogodišnjih praznika inteziviraće akciju „Petarda“ do 15. januara 2015. godine.
Akcija „Petarda“ se sprovodi do 15. januara
Portal AnalitikaIzvor

Policijski službenici će, kao i prethodnih godina, preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije „Petarda“ sprovoditi na teritoriji cijele države, s tim što su ove godine formirani još i operativni timovi u koje su, osim službenika policije, uključeni i partneri sa nivoa lokalne zajednice – prevashodno predstavnici inspekcijskih službi, komunalne policije, škola, domova zdravlja, NVO, medija i dr.

Takođe je, shodno potpisanom Memorandumu o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za inspekcijske poslove, formirano i Koordinaciono tijelo koje čine službenici ova dva organa, a koje će se, između ostalog, baviti i ovom problematikom tokom preduzimanja zajedničkih aktivnosti na terenu.

-Cilj navedenih aktivnosti koje Uprava policije MUP-a sprovodi u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama jeste da se preventivno djeluje na posljedice do kojih nestručno rukovanje petardama i drugim pirotehničkim sredstvima može dovesti, kao da se u cilju bezbjednog rukovanja ovim sredstvima zaplijene i uklone iz prometa navedena sredstva koja se nelegalno stavljaju u promet, budući da takva sredstva nemaju atest, garanciju i uputstvo o upotrebi, a često su lošeg kvaliteta, nepouzdana i neispravna, kazali su iz UP.

Budući da petarde i druga pirotehnička sredstva uglavnom koriste djeca i mlađa populacija, kontrole upotrebe i prometa ovih sredstava će se vršiti i u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrasta.

-Koristimo priliku da uputimo apel građanima, prvenstveno roditeljima, da poštuju propise koji se odnose na bezbjedno rukovanje pirotehničkim sredstvima, kako bismo zaštitili djecu od povreda, opekotina, oštećenja sluha i drugih posljedica koje nestručno rukovanje ovim sredstvima može da izazove, poručuju iz UP.

Službenici Uprave policije MUP-a će nadležnim organima podnositi odgovarajuće prijave – krivične ili prekršajne protiv lica koja budu osumnjičena za kršenje zakonskih propisa iz ove oblasti.

-Podsjećamo da su sva pirotehnička sredstva, prema Zakonu o eksplozivnim materijama (,,Sl.list CG“ br.49/08 i 31/14) podijeljena su u IV razreda. Pirotehnička sredstva koja pripadaju razredu I (pirotehničke igračke) mogu se prodavati tokom cijele godine onim licima koja su starija od 16 godina. Kada je riječ o pirotehničkim sredstvima razreda II (sredstva za male vatromete), njihova prodaja dozvoljena je u određenom periodu u toku godine, i to u intervalu od 20. decembra do 15. januara, a mogu ih kupiti samo lica starija od 18 godina, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Zakonom o eksplozivnim materijama propisane su novčane kazne za fizička i pravna lica koja van propisanog perioda prodaju ili upotrebljavaju petarde i druga pirotehnička sredstva koja podliježu vremenskim ograničenjima. Utvrđene novčane kazne kreću se od 1.500 do 16.000 eura za pravna, odnosno od 200 do 550 eura za fizička lica.

 

Portal Analitika