Kultura

DRAKIĆ: Devetnaestodecembarska nagrada za vjernost Podgorici

Niko ne zna ono što mu život nosi. Ali ono čime sam izuzetno zadovoljna i zašto mi je ova nagrada važna, jeste da – iako sam završila osnovnu i srednju školu u Podgorici – nikada nisam razmišljala o tome da li treba da odem odavde jer sam, srećom, uvijek imala puno posla, kazala je za Portal Analitika glumica i pedagog Dubravka Drakić.
DRAKIĆ: Devetnaestodecembarska nagrada za vjernost Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Laureatkinja ovogodišnje Devetnaestodecembarske nagrade dalje podsjeća:

- Nagradu sam dobila za doprinose i u kulturi – za ulogu u predstavi Gradskog pozorišta, i u obrazovanju – kao dugogodišnji radnik Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, i iznenadilo me kada je predsjednica Žirija, Gordana Đurović, to navela čitajući obrazloženje.

Studentkinja prve generacije FDU, koja je prva diplomirala i, praktično od 1998, tamo bila angažovana, ove godine je stigla do zvanja docenta.

- Imala sreću da učestvujem u tom procvatu, jer kada sam 1994. godine upisala FDU, Crnogorsko narodno pozorište nije radilo. Sve što je u Podgorici postojalo, bila su dječije predstave, pa je i moja prva uloga – zbog čega mi je drago da sam dobila nagradu kada me predložilo Gradsko pozorište – jeste ona u famoznoj „Noveli od ljubavi“ podgoričkog pozorišta.

U međuvremenu, Drakić je bila četiri godine na čelu Gradskog pozorišta, ali ističe kako je jedna od ovogodišnjih premijernih uloga razlog zbog koga je izuzetno ponosna na svoju nagradu.

1912drakic

- Dobila sam Devetnaestodecembarsku nagradu za 2014. godinu, ne nikakvu nagradu za živitno djelo, i meni je satisfakcija što je to posebno vezano za ulogu Florens Foster Dženkins. Ipak je ta uloga, koju sa na proljeće uradila u predstavi Gradskog pozorišta „Slasti slave“ u režiji Stefana Sablića, nešto što je bilo povod da budem predložena za nagradu u ovoj godini – kaže ona za naš portal i podsjeća da je u godini na izmaku imala i premijeru predstave „Hormoni“ u režiji Alise Stojanović.

Sve je ove godine, kaže, nekako posebno, jer i njen FDU slavi dvije decenije postojanja, a toliko je godina i otkad je upisala glumu. Obilježava se i 50 godina od ustanovljavanja Devetnaestodecemabrske nagrade, pa je i 70 godina od oslobođenja Podgorice...

- Sve su to neki „okrugli datumi“ i ujedno vrijeme kada se podvlači crta... Mislim da sam imala sreću da uvijek budem preokupirana svojim poslom i na fakultetu kroz pedagogiju, i kroz različite projekte u pozorištu, na filmu i televiziji. I nikada nisam imala predrasudu da, zato što sam u Podgorici, gore glumim od nekog ko živi u nekoj drugoj sredini. Znači, čovjek ovdje može da se bavi svojim poslom. Istina, možda u tolikoj mjeri, ne na tolikom nivou kao u nekim drugim sredinama, ali se, na kraju krajeva, te barijere sada već brišu. A od posvećenosti poslu i potrebe da se sve pažljivo spremi, da se potpuno promisli i insistira na kvalitetu – od pripreme do izvođačkog dijela – u mnogome zavisi konačni rezultat – zaključuje Drakić za Portal Analitika.

K.J.

Portal Analitika