Abiznis

Brajović čestitao Svetog Nikolu pomorcima

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović čestitao je pomorcima Svetog Nikolu- Dan zaštitinika pomoraca.
Brajović čestitao Svetog Nikolu pomorcima
Portal AnalitikaIzvor

"Dragi pomorci, brodari i ribari, pomorski inženjeri i brodograditelji, pomorski inspektori i pravnici, svi kojima su život i rad neraskidivo povezani sa pomorskom privredom, zaštitom pomorske sredine i sigurnošću pomorskog saobraćaja, čestitam 19. decembra  dan Svetog Nikole koji se u čitavom hrišćanstvu poštuje kao svetitelj i čudotvorac.“ Sveti Nikola je zaštitnik pomoraca, ribara, brodova i plovidbe. Crna Gora veliku pažnju pridaje održavanju i unaprjeđivanju jednog od svojih najdragocjenijih prirodnih resursa, mora i priobalja. Pažnja posvećena pomorskoj privredi u koncepciji razvoja Crne Gore je sasvim logična, s obzirom na bogatu pomorsku tradiciju i činjenicu da naša zemlja danas ima preko 4500 pomoraca", naveo je Brajović u čestitki.  

Podsjetio je da su svjetskim morima pod crnogorskom zastavom u ovoj godini zaplovila, pored brodova „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“, još dva broda- „Bar“ i „Budva“,  poštujući najveće standarde koje pred nama postavlja međunarodna i evropska zajednica.

"Intenzivirane su aktivnosti na usklađivanju zakonske regulative u oblasti pomorstva koje doprinose podizanju nivoa sigurnosti i bezbjednosti plovidbe i zaštiti  ljudskih života na moru, naravno posebno vodeći računa o zaštiti životne sredine. Godinu koja je za nama obilježile su i brojne investicije. U okviru IPA projekta, pristupili smo zajedno sa Evropskom komisijom nabavci opreme  za zaštitu mora od zagađenja sa plovnih objekata i opreme za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja VTMIS (Vessel Traffic Monitoring and Information System) u vrijednosti od 3.5 miliona eura", istakao je Brajović.

Naglasio je da je Crnoj Gori odobreno učešće u "CleanSeaNet" sistemu za satelitsko otkrivanje iznenadnih zagađenja mora u teritorijalnim vodama Crne Gore i šire, kao i  LRIT-a sistema koji će omogućiti Crnoj Gori satelitsko praćenje brodova koji plove pod crnogorskom zastavom, bilo gdje se  nalazili na svijetu.

"U narednoj godini planiramo intenzivniji dijalog sa svim institucijama koje se staraju o pomorcima, posebno sa Sindikatom i Udruženjem pomorskih kapetana. Hvala svima na postignutim rezultatima u ovoj godini i mirno more", stoji u poruci Brajovića.

Portal Analitika