Abiznis

Za unapređenje kvaliteta mlijeka još 28 proizvođača dobilo 25 hiljada eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja izvršilo je uplatu 24.851 eura podrške za 28 proizvođača sirovog mlijeka koji su ispunili uslove prvog i drugog javnog poziva za unaprjeđenje kvaliteta mlijeka, saopšteno je iz Ministarstva.
Za unapređenje kvaliteta mlijeka još 28 proizvođača dobilo 25 hiljada eura
Portal AnalitikaIzvor

Zajedno sa prvom isplatom, koja je realizovana u novembru, za ukupno 64 proizvođača sirovog mlijeka isplaćeno je 49.989 eura, dok je ukupna vrijednost realizovanih investicija 83.315 eura.

"Na dva javna poziva odobreno je 80 zahtjeva za podršku, od čega je 64 proizvođača realizovalo investiciju, u skladu sa javnim pozivom, što je konstatovala komisija Ministarstva izlaskom na teren. Proizvođači su, da podsjetimo, nakon apliciranja na poziv nabavljali opremu za higijenu mlijeka, prilikom muže i čuvanja do isporuke otkupljivačima (laktofrizi, muzilice, sredstva za higijenu).

Ispunjavanjem uslova definisanih pozivom, Ministarstvo proizvođačima daje podršku od 60 odsto investicije. Cilj podrške je da se unaprijedi kvalitet mlijeka u Crnoj Gori i proizvođači postepeno približe EU standardima u ovom sektoru", kazali su u Ministarstvu.

Osim finansijske podrške, definisane Agrobudžetom 2014. koja se odnosi na nabavku opreme, unapređenje kvaliteta mlijeka i veće premije za mlijeko ekstra i prve klase, Ministarstvo je tokom ove godine posebnu pažnju posvetilo edukaciji.

"Organiziju se seminari i radionice za poljoprivredne proizvođače, kako bi se detaljnije upoznali sa načinom proizvodnje mlijeka visokog kvaliteta, i benefitima koje će u smislu veće konkurentnosti ostvariti na tržištu. Koliko je postupanje sa mlijekom važan faktor, pokazuje činjenica da mlijeko koje se nalazi u zdravom vimenu gotovo da nema bakterija. Iz tog razloga potrebno je pravilno postupati sa mlijekom tokom muže, kao i prilikom čuvanja mlijeka do isporuke mljekarama i sirarama, počevši od osnovnog pranja ruku prije muže", naglasili su u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Isplaćene premije za tov junadi završen do polovine decembra

Poljoprivrednim proizvođačima koji su ispunili uslove za ostvarivanje premije za tov i okončali tov u prvoj polovini decembra isplaćeno je 57,460 eura za 443 tovna grla (junad, bikovi i volovi), saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Isplata premija za stočarsku proizvodnju za 2014. godinu izvršena je početkom mjeseca.

"Međutim, razumijevajući potrebe poljoprivrednih proizvođača izvršili smo isplatu i za tov koji je završen u međuvremenu", ističu u Ministarstvu.

Pravo na premiju ostvarilo je 4.439 korisnika za ukupno 82.033 grla, odnosno 12.928 krava i priplodnih junica, 56.757 ovaca, 9.251 koza i 3.097 tovnih junadi, bikova i volova.

junad-midi

"Prema pristiglim zahtjevima očekuje se završetak tova za oko 500 grla i isplata će biti realizovana u prvoj polovini 2015. godine", kazali su u ovom vladinom resoru.

Ministarstvo podjeća sve poljoprivredne proizvođače koji su podnijeli zahtjev za premiju, a nijesu dobili isplatu da se o statusu svog zahtjeva informišu u kancelarijama Službe za selekciju stoke.

"Eventualne žalbe potrebno je dostaviti pisanim putem Ministarstvu poljoprivrede. Uz primjedbu potrebno je dostaviti kopiju dokumentacije koja je dostavljena u zahtjevu za premije. Primjedbe slati isključivo poštom, na adresu Ministarstva poljopoprivrede i ruralnog razvoja", objašnjavaju u Ministarstvu.

Portal Analitika