Društvo

CIA imala pristup podacima ANB-a?

Boro Vučinić, koji je nedavno podnio ostavku na funkciju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), imao je jaku podršku Sjedinjenih americkih država (SAD) i zbog njegovog odlaska negodovali su pojedini zvaničnici SAD u Crnoj Gori, saznaju Dnevne novine iz više pouzdanih izvora.
CIA imala pristup podacima ANB-a?
Portal AnalitikaIzvor

Službovanje Vučinića, prema tvrdnjama više dobro upućenih izvora iz vrha vlasti, okarakterisao je blizak odnos sa američkom CIA (Central intelligence agency). CIA je imala uvid u sve baze povjerljivih podataka ANB-a.

Tu dostupnost navodno je odobrio lično Vučinić, kroz saradnju koju je uspostavio. Upravo to, tvrde upućeni, bila je tačka sporenja izmeu njega i premijera Mila Đukanovića, nakon čega je Vučinić odlučio da se povuče.

Koliko je američkim bezbjednosnim vlastima zasmetala ova promjena, govori i informacija da je istog dana kada je objelodanjena Vučinićeva ostavka, sjedište Agencije za nacionalnu bezbjednost privremeno napustio i službenik americke CIA-e, koji je bio zadužen za saradnju dvije službe.

Na drugoj strani, tog  9. decembra, upućen iz sjedišta NATO iz Brisela, u Podgoricu je doputovao i službenik Alijanse, koji je imao samo jedan zadatak, da utvrdi zašto je direktor ANB podnio ostavku.

Portal Analitika