Abiznis

Milioni potrošeni na nepotrebne aerodrome u EU

Evropski revizorski sud (ECA) utvrdio je da je na 20 aerodroma u Estoniji, Grčkoj, Italiji, Poljskoj i Španiji, koji su finansirani novcem EU, nepotrebno u posljednjih deset godina potrošen značajan novac poreskih obveznika.
Milioni potrošeni na nepotrebne aerodrome u EU
Portal AnalitikaIzvor

ECA je, u novom izvještaju, utvrdio da je na te aerodrome nepotrebno potrošeno 255 miliona EUR, prenosi SEEbiz.

»To je važno otkriće«, rekao je glavni autor izvještaja, Luc T'Joen.

Aerodromi su dobili 666 miliona EUR evropskog novca od 2000. do 2013, a revizija se odnosi na 460 miliona.

Nepotrebni projekti na malim regionalnim aerodromima, loš nadzor Evropske komisije (EK), izostanak kontrole kvalitete na lokalnom nivou i pretjerana očekivanja kad je riječ o broju putnika, neki su od problema koji su doveli do toga.

»Utvrdili smo da neki aerodromi nijesu dugoročno profitabilni, neki su premalo iskorišteni, a neke nijesu uopšte«, rekao je član ECA, George Pufan.

Revizija je pokazala da sedam od 20 aerodroma nije profitabilno i da će možda biti zatvoreni ako ne budu dobijali kontinuiranu javnu finansijsku podršku. Tu spada pet španskih aerodroma - Badajoz, Burgos, Cordoba, La Palma i Vigo, Crotone u Italiji i Kastorija u Grčkoj.

Utvrđeno je i da je devet od 20 aerodroma sprovelo jedan ili više projekata koji uopšte nijesu bili potrebni, a na njih je potrošeno 129 miliona EUR evropskog novca. Revizori su kao primjere naveli širenja terminala koja nijesu bila prijeko potrebna, neopravdana povećanja kapaciteta pista i značajno preoptimistične prognoze broja putnika.

To je bio slučaj sa aerodromom u Cordobi, na jugu Španije, gdje se proširena pista rijetko koristi, a povećani prostor služi kao parkiralište za nekomercijalne avione. EU je taj projekt finansirala sa 12,6 miliona EUR.

Aerodrom u Cordobi je prošle godine imao 6,96 hiljada putnika, a prognozirano je 179 hiljada. S druge strane, milioni putnika prošli su kroz obližnje aerodrome u Malagi i Sevilli.

Na aerodromu u Fuerteventuri sagrađen je novi terminal sa 21 milionom EUR iz evropskih fondova. Dio terminala je zatvoren jer je prevelik. Očekivalo se 7,5 miliona putnika do naredne godine, ali ih je prošle bilo samo 4,3 miliona.

Aerodrom u Kastoriji u Grčkoj potrošio je preko pet miliona EUR za gradnju piste koja nikada nije korištena. Taj je aerodrom u sedam godina ostvario prihod od samo 176 hiljada EUR, a troškovi su narasli na 7,7 miliona. Prošle godine imao 5,3 hiljade putnika, neznatno više nego godinu ranije.

Aerodromi u Italiji, Poljskoj i Estoniji obuhvaćeni revizijom nijesu ništa bolji.
Posebna istraga Rojtersa pokazala je takođe da je EU dao Poljskoj više od 100 miliona EUR za gradnju tri aerodroma koja se slabo koriste.

Evropska komisija je priznala da u nekim slučajevima ta ulaganja nijesu predstavljala efikasno korištenje evropskih fondova. 

Portal Analitika