Abiznis

SAD: Zabilježen najveći dnevni skok na berzama

S&P 500 indeks u srijedu je na Vol stritu zabilježio najveći dnevni skok u više od godinu, nakon što su zvaničnici Federalnih rezervi (Fed) poručili da se priprema povećanje kamata i da su uvjereni u stabilan rast američke ekonomije.
SAD: Zabilježen najveći dnevni skok na berzama
Portal AnalitikaIzvor

Dow Jones je skočio 1,69 odsto na 17.356 bodova, S&P 500 2,04 odsto na 2.012 poena, a Nasdaq 2,12 odsto na 4.644 boda, prenosi SEEbiz.

U saopštenju nakon dvodnevne sjednice, zvaničnici Feda izostavili su frazu o držanju kamata na niskim nivoima „još određeno vrijeme“ i poručili da će biti „strpljivi“ po pitanju normalizacije monetarne politike.

Predsjednik Fed-a, Janet Yellen, je na konferenciji za novinare kazala da to znači da zvaničnici centralne banke neće povećati kamate u nekoliko narednih sedmica, što je, prema tumačenju tržište, značilo da nema zaoštravanja monetarne politike barem do aprila.

Yellen je kazala da je Fed, uprkos oštrom padu cijena nafte, uvjeren da će inflacija postepeno rasti prema ciljanih dva odsto, kao i da će se stabilan rast ekonomije nastaviti.

„Dok ne dođe vrijeme podizanja kamata, doći će do daljeg pada stope nezaposlenosti i poboljšanja na tržištu rada“, kazala je Yellen.

Zvaničnici Fed-a očekuju rast američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednoj godini između 2,6 i tri odsto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla pasti sa sadašnjih 5,8 odsto na najniže nivoe u šest godina, na 5,2 ili 5,3 odsto do kraja iduće godine.

Analitičari procjenjuju da će Fed kamate povećati do juna, eventualno septembra. Ključna kamata centralne banke kreće se na rekordno niskom nivou blizu nula odsto još od decembra 2008. godine.

"Zvaničnici Fed-a su poručili da su uvjereni u rast ekonomije i da će oprezno pristupiti povećanju kamata, jer ne žele da poremete poslovne uslove. Iz Fed-a su kazali da se radi o postojanoj monetarnoj politici i da će i dalje pružati podršku cijenama imovine“, naveo je Scott Clemons, strateg u Brown Brothers Harriman Private Banking.

To je ohrabrilo ulagače, pa su porasle cijene dionica u svih deset sektora S&P 500 indeksa. Svi su, osim industrijskog, skočili najmanje jedan odsto.

Najviše su, 4,2 odsto, skočile cijene dionica u energetskom sektor, koji je prethodnih dana bio pod snažnim pritiskom zbog pada cijena nafte. Cijene crnog zlata donekle su se stabilizovale, nakon što su pale na najniže nivoe u pet i po godina.

Portal Analitika