Društvo

BAKOVIĆ: Najviše pritužbi na rad državne uprave i lokalne samouprave

U Crnoj Gori je evidentan napredak kada je riječ o temeljnim pravima, ali on nije toliko veliki da bi se stanje moglo ocijeniti kao zadovoljavajuće, rekao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.
BAKOVIĆ: Najviše pritužbi na rad državne uprave i lokalne samouprave
Portal AnalitikaIzvor

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda danas i sjutra boravi u Kotoru, gdje razgovara sa građanima koji smatraju da su im ljudska prava i slobode povrijeđeni postupanjem državnih ili organa lokalne samouprave, javnih službi ili drugih nosilaca ovlašćenja i prima njihove pritužbe.

Baković je rekao agenciji MINA da je i ove godine najviše pritužbi bilo na organe državne uprave i lokalne samouprave.

“Za 2014. je karakteristično da i dalje nemamo najbolji odnos državne uprave, da postupci neopravdano dugo traju, a ima i slučajeva gdje se ne postupa po zahtjevima. To je takozvano ćutanje administracije i najteži oblik kršenja ljudskih prava, koji se nastavlja", naveo je on.

Građanima, koji su se danas obratili Ombudsmanu, ukazano je na prava koja mogu ostvariti, kao i na ograničenja ove institucije kod pravosnažnih presuda, budući da su sudovi nezavisni.

„U ovoj godini se smanjio broj pritužbi na rad sudova što govori o rastu njihove ažurnosti. U cjelini se smanjije broj zaostalih predmeta što vjerovatno utiče na manje obraćanje Zaštitniku", kazao je Baković.

Komentarišući pitanje o čestom obraćanju crnogorskih građana Međunarodnom sudu u Strazburu, on je kazao da je to činjenica, navodeći da je ocjenu o razlozima koji ih na to navode sada veoma teško dati, zbog malog broja meritornih odluka.

„Tek nakon tih odluka znaćemo da li je za obraćanje sudu u Strazburu bilo osnova", rekao je Baković.

Izvor: MINA; foto: rtcg.me

Portal Analitika