Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Valorizovati hidropotencijal u dogovoru sa komšijama

Razgovor sa kineskim premijerom Li Kećijangom je zaista bio u duhu najboljeg prijateljstva koji postoji dugo između naše dvije države, ali rekao bih da je imao i svoju ovovremenu dimenziju gdje smo razgovarali o tome kako na tim zdravim i pouzdanim temeljima osloniti ono što bi bio sadržaj savremenih međudržavnih odnosa između Crne Gore i Kine, izjavio je premijer Milo Đukanović nakon današnjih susreta sa Kećijangom i srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, na samitu predsjednika vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se održava u Beogradu.
ĐUKANOVIĆ: Valorizovati hidropotencijal u dogovoru sa komšijama
Portal AnalitikaIzvor

"Sa zadovoljstvom smo konstatovali da je Crna Gora veoma aktivan učesnik inicijative o saradnji između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, i da smo do sada iz tog okvira saradnje realizovali jedan za nas vrlo važan projekat. To je kreditiranje izgradnje brodova, projekat koji je pomogao da se nastavi ta stara crnogorska, pomorska tradicija i da se obnove flote u dvije kompanije, a da smo prije koji dan stvorili sve završne pretpostavke za početak gradnje prve dionice autoputa. Ne zadržavajući se samo na zadovoljstvu onim što smo do sada uradili, govorili smo i o prioritetima za naredni period, koji su uglavnom skoncentrisani u tri oblasti. Prva je dalji razvoj putne infrastrukture, gdje će i dalje u prvom planu biti projekat autoputa. Dakle, mi smo sada zatvorili pitanje finansiranja prve dionice, ali to  je autoput od pet dionica, tako da tu ima još jako puno posla. Drugo, govorili smo o modernizaciji željeznice, na tragu onog što je već potpisani sporazum između Mađarske, Srbije i  Kine sa prošlog Samita iz Bukurešta, gdje bi sada trebalo raditi na modernizaciji tog kraka između Beograda i Bara, uz potencijalno bolju valorizaciju kapaciteta Luke Bar. I treća je oblast energetike, gdje se kineske kompanije veoma intenzivno interesuju ne samo za pobjedu na otvorenom tenderu za gradnju drugog bloka Termoelektrane, nego i za ukupno korišćenje crnogorskih energetskih potencijala. Mi imamo iskorišćeno ispod 30% hidro potencijala Crne Gore. Imamo ozbiljne zalihe uglja, imamo ozbiljne potencijale u proizvodnji iz obnovljivih i novih izvora energije", izjavio je Đukanović novinarima nakon sastanka.

Kineski premijer je, kako je naveo Đukanović, kazao da Kina i njene kompanije imaju izuzetan interes da bolje koriste energetske resurse u Crnoj Gori, "što bi mogla biti vrlo zanimljiva tema naše buduće ekonomske saradnje".

"Veoma sam zadovoljan konstruktivnim i konkretnim razgovorom, i ubijeđen sam da će crnogorsko-kineski odnosi ukupno, a posebno odnosi u oblasti ekonomije, imati dinamičan progres u narednom periodu", uvjeren je Đukanović.

On je sa Vučićem razgovarao o saradnje u okviru inicijative Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

"Tu nam se dio interesa podudara. To je uglavnom vezano za oblast saobraćajne infrastrukture. To je, dakle, veliki interes Srbije i Crne Gore i dobro je da je to i interes Kine, koja pokazuje ne samo interesovanje njenih kompanija da učestvuju u tome, nego vidjeli smo na primjeru izgradnje autoputa i ozbiljne kapacitete za finansiranje takvih projekata, i to vrlo konkurentne uslove finansiranja. Takođe, mislimo da je oblast energetike jako zanimljiva. Ja sam vam maloprije pomenuo da je Crna Gora iskoristila tek 30 odsto svojih hidropotencijala, ali rekao bih upravo najvažniji dio odgovora je u tome da je dobar dio našeg hidropotencijala vezan za sporazume sa susjednim državama, jer je riječ o zajedničkim hidropotencijalima. To je, kao što znamo, već veoma uspješno savladano kao problem svuda u Evropi. Zašto ne bi bio savladan i ovdje, i zašto Crna Gora, Srbija, Republika Srpska, Bosna, ne bi ulazile u dobre međudržavne aranžmane koji će nam obezbijediti da iskoristimo svoje hidropotencijale, i da zajedno koristimo proizvedenu električnu energiju? Dobra okolnost je opet da kineske kompanije i kineska Vlada imaju interes da učestvuju u finansiranju i gradnji takvih objekata", istakao je Đukanović.

Sa Vučićem je razgovarao i o zajedničkom interesovanju na evropskom putu, "jer tu se takođe dobar dio naših ciljeva podudara".

"Zaista smo veoma zadovoljni saradnjom na toj agendi evropske integracije. I ne samo to, mogu da kažem da su odnosi između Srbije i Crne Gore, konačno rekao bih, u najboljem mogućem duhu, u duhu one tradicije i istorije koja nas sve zajedno obavezuje, i vjerujem takođe da je pred našim državama vrijeme i dobre saradnje i zajedničkog prosperiteta", rekao je Đukanović.

On je pojasnio da će zaključke i inicijative sa samita proslijediti resornim ministrima, koji bi u  narednih par mjeseci trebali da kandiduju projekte, da bi se potom na političkom nivou donijele odluke "koje će voditi ka punijem efektuiranju naših zajedničkih interesa i punijem korišćenju kapaciteta".   

"Kada je u pitanju saradnja sa Kinom, kineski premijer je predložio da ove ideje koje sam iznio sada detaljnije elaboriramo, i pokazao spremnost da podrži realizaciju svake od ovih ideja. Ne samo zato što su to naša interesovanja, nego su to sada i vrlo konkretna interesovanja njihovih kompanija", zaključio je Đukanović.   

Portal Analitika