Abiznis

Uslovi za dobijanje sredstava iz IPARD like poziva predstavljeni poljoprivrednicima

Uslovi za konkurisanje za IPARD like javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za investicije u porodična poljoprivredna gazdinstva predstavljen je prethodnih dana i proizvođačima iz Danilovgrada, Plužina, Kolašina i Mojkovca. Prezentacijama projekta u ovim opštinama, organizovanih u okviru Info-kampanje za IPARD like, prisustvovao je veliki broj poljoprivrednika koji su informisani o sektorima koji se podržavaju, prihvatljivim investicijama i koracima koje moraju ispoštovati da bi uspješno konkurisali na poziv.
Uslovi za dobijanje sredstava iz IPARD like poziva predstavljeni poljoprivrednicima
Portal AnalitikaIzvor

U razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima, predstavnici Ministarstva razriješili su brojne dileme poljoprivrednika, zainteresovanih da se prijave na ovaj javni poziv, kroz koji će im na raspolaganju biti ukupno 4,1 milion eura bespovratnih sredstava. 

Predstavnici Ministarstva objasnili su da je Poziv fokusiran na mjeru „Investicije u poljoprivredna gazdinstva“ i da se podržava primarna poljoprivredna proizvodnja. Savjetovano im je da iskoriste priliku da povećaju stočni fond, površine pod zasadima, kao i da usaglase svoja gazdinstva sa propisanim standardima, ukoliko namjeravaju da šire i unapređuju proizvodnju, jer će naredni poziv biti više fokusiran na preradu i marketing proizvoda. To znači da se kroz ovaj poziv neće podržavati izgradnja objekata za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao što su klanice i drugo, zašta su mnogi učenici prezentacija bili zainteresovani.

Minimalan iznos investicija koje će se podržati iznosi 10.000 eura, a maksimalan 100.000 eura.

Podrška se daje nakon što se realizuje cjelokupna investicija, u iznosu od 50 odsto, sa mogućnostima da podrška za određene kategorije poljoprivrednika bude i veća: 55% prihvatljivih troškova za investicije implementirane od strane mladih farmera (do 40 godina života u vrijeme donošenja odluke o dobijanju bespovratne podrške); 60% prihvatljivih troškova za investicije implementirane od strane poljoprivrednih gazdinstava koja se nalaze u planinskim oblastima iznad 600mnv; 65% prihvatljivih troškova za investicije u poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze u planinskim oblastima od strane mladih farmera (ispod 40 godina života u vrijeme donošenja odluke o dobijanju bespovratne podrške).

Poljoprivrednicima su predstavljeni i specifični kriterijumi za konkurisanje, odnosno uslovi koje poljoprivredni proizvođači moraju da zadovolje da bi uspješno konkurisali i bili podržani.

S obzirom na to da je jedan od ciljeva mjere Investicije u poljoprivredna gazdinstva ispunjenje standarda EU u pogledu zaštite životne sredine i dobrobiti životinja, predstavnici Ministarstva su predstavili uslove koje proizvođači moraju da zadovolje u pogledu skladištenja stajskog đubriva i objekata za stoku, što su imali prilike da urade i kroz prethodni MIDAS poziv za podršku.

Kako se podrška daje nakon što se potpiše ugovor i realizuje cjelokupna investicija, sa sopstvenim sredstvima, najčešće pitanje na svim dosadašnjim radionicama odnosilo se na nemogućnost dobijanja povoljnih kredita i priznavanja imanja i objekata u ruralnim područjima kao kolaterala. Ministarstvo je, kako je i rečeno poljoprivrednicima, već iniciralo uspostavljanje posebne kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda, pod povoljnim uslovima, upravo za kredite potrebne poljoprivrednicima za realizaciju investicije u okviru IPARD like. Ministarstvo je, da podsjetimo, ranije organizovalo niz sastanaka sa predstavnicima banaka u Crnoj Gori, s ciljem da se banke upoznaju sa potencijalima za investicije u sektoru poljoprivrede, i umanjenje rizika zbog podrške države u iznosu od 50 odsto.

Onima koji se bave poljoprivredom, a nalaze se u radnom odnosu u nekoj od firmi, odgovoreno je da mogu da konkurišu za sredstva podrške po ovom javnom pozivu, ako je njegovo gazdinstvo registrovano u Registru poljoprivrednih gazdinstava, u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje porojekata, kao i u nekom od registara - Veterinarske uprave, Fitosanitarne uprave, registrima MPRR-a, u zavisnosti kojem poljoprivredom sektoru pripadaju.

Razumijevajući da i nakon pet MIDAS poziva kroz koje su imali prilike da se naviknu na složeniju „papirologiju“, našim poljoprivrednim proizvođačima prikupljanje dokumentacije predstavlja teret, predstavnici Ministarstva su istakli da su svi potrebni obraci vezani za sami zahtjev za odobravanje projekata su na sajtu MPRR-a i da se mogu se naći u kancelarijama Službe za selekciju stoke i Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji. Poljoprivrednicima je potrebno da pribave uvjerenje o kućnoj zajednici, ako je potrebno, posjedovne listove, ako je potrebna neka ovjera dokumentacije. U slučaju da se želi angažovati konsultant za izradu biznis plana, kroz ovaj poziv to je prihvatljiv trošak u visini od 600 EUR (povraćaj 300 EUR). Takođe, za pripremu planske dokumentacije za građevinske radove, prihvatljiv je trošak do 1.000 EUR (povraćaj 500 EUR). Svu neophodnu pomoć mogu dobiti u kancelarijama savjetodavnih službi.

Predstavnici Ministarstva su odgovarajući na pitanja proizvođača, kazali da se kroz IPARD like poziv podržavaju i alternativni izvori snadbijevanja vodom (bistijerne, bazeni za sakupljanje vode sa izvora, lokve za kišnicu), nabavka sistema kap po kap, nabavka opreme iz uvoza, te da značajan broj početnika u poljoprivredi može da ispuni kriterijume poziva u sektorima biljne proizvodnje i svinjogojstva. Poljoprivrednici su dobili i smjernice kome da se obrate za neophodnu dokumentaciju, vezanu za dozvole, projekte, ateste za plastenike.

Na sajtu Ministarstva, u rubrici IPARD like (baner IPARD like), nalaze se sve informacije vezane za apliciranje na projekat. Dokument „operativni priručnik“ služi kao uputstvo za apliciranje i odlučivanje u okviru poziva.

IPARD like projekat finansira Evropska unija, a realizovaće ga Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) u saradnji sa Svjetskom bankom. Podrška ovog tipa ima za cilj da pripremi crnogorski sektor poljoprivrede kao i institucije za buduće članstvo u EU kroz modernizaciju proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti, kao i dostizanje standarda zajednice (EU) na polju: povećanja kvaliteta proizvoda; higijene i bezbjednosti hrane; poboljšanja konkurentnosti porodičnih gazdinstava; uvođenja novih tehnologija i inovacija i otvaranja novih tržišnih mogućnosti; poboljšanja kvaliteta proizvoda uz ispunjavanje EU standarda u oblasti bezbjednosti hrane i zaštite životne sredine; očuvanja proizvodnje tradicionalnih proizvoda; povezivanja sektora poljoprivrede i sektora turizma; obogaćivanja turističke ponude specifičnim i rijetkim proizvodima visokog kvaliteta.

Portal Analitika