Abiznis

Privrednici pitali – Uprava za inspekcijske poslove davala odgovore

Danas je u Upravi za inspekcijske poslove upriličen susret direktora ove uprave Božidara Vuksanovića i saradnika sa predstavnicima privrednog sektora čija je djelatnost distribucija i proizvodnja prehrambenih proizvoda.
Privrednici pitali – Uprava za inspekcijske poslove davala odgovore
Portal AnalitikaIzvor

Motiv organizovanja ovog sastanka jeste potreba Uprave za dodatnim razmjenama informacija i iskustava sa poslodavcima, u cilju jačanja svijesti o potrebi poštovanja propisa i uvođenja evropskih standarada iz oblasti bezbjednosti hrane, te unapređenja poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Kako bi se u što većoj mjeri obezbijedilo kvalitetno tržište hrane, ovim sastankom je ukazano privrednicima na potrebu da poštuju propise koji uređuju ovu oblast, kao i da se obrate Upravi za inspekcijske poslove za svaku vrstu pomoći u pogledu obuka i konsultacija.

Privrednici su podržali organizovanje jednog ovakvog sastanka, budući da je to prilika da ukažu na konkretne probleme u svom poslovanju te da od Uprave dobiju smjernice za usklađivanje svog rada u skladu sa zakonom. Direktor Vuksanović je naglasio da će Uprava pripremiti smjernice inspektora  za implementaciji određenih propisa, posebno kada je u pitanju proizvodnja i distribucija prehrambenih oproizvoda.

Učesnici sastanka su saglasni da ovakav vid organizovanja susrereta otklanja određene dileme i nedoumice, čime se uspostavlja kvalitetna relacija između proizvođača, distributera i potrošača, s jedne strane, te ove uprave čiji je zadatak da obezbijedi dosljednu primjenu propisa.

Direktor Vuksanoviće je najavio da je ovo tek prvi u nizu tematskih sastanaka koje će Uprava i ubuduće organizovati sa privrednim sektorom, kako bi se kroz sinhronizaciju interesa privatnog i javnog sektora stvorile pretpostavke za bezbjedno tržište hrane i kvalitetan poslovni ambijent koji afirmiše one privredne subjekte koji posluju u skladu sa zakonom.

Uprava za inspekcijske poslove će graditi partnesrke odnose  sa privrednim sektorom u smislu insistiranja na poštovanju propisa i standarda, što će efektuirati zaštitom interesa potrošača, ali i zaštitom privrednog sektora od nelojalne konkurencije. Na taj način, uspostavljanjem saradnje i funkcionalnih veza između Uprave i privrednih subjekata uticaće se na jačanje društvene discipline u pogledu poštovanja propisa i standarda u oblasti proizvodnje i prometa hrane, što je i u funkciji puta Crne Gore u procesu evropskih integracija.

 

Portal Analitika