Društvo

IVANOVIĆ: Radionice za djecu "Pčela i med" su investicija u mlade ljude

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović prisustvovao je danas edukativnom času o pčelarstvu, koji je održan u OŠ „Maksim Gorki“, u okviru projekta „Pčela i med“.
IVANOVIĆ: Radionice za djecu "Pčela i med" su investicija u mlade ljude
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, njegovi i predstavnici Saveza pčelarskih organizacija, razgovarali su sa učenicima četvrtog razreda o načinu na koji pčele proizvode med, značaju meda u ishrani, pčela kao glavnih oprašivača u prirodi, kao i važnosti pčelarstva kao sektora poljoprivrede u Crnoj Gori. Djeca su potom imala priliku da svoj doživljaj pčele i meda odslikaju na drvenim tablama.

Ivanović smatra da je kampanja „Pčela i med“ od velikog značaja za razvoj pčelarstva i poljoprivrede u Crnoj Gori.

1512pcela2- Vrijeme koje su smo proveli danas u školi u Podgorici, kao i ono koje smo proveli u ostalim školama po Crnoj Gori, predstavlja veliku investiciju ne samo u mlade ljude sa kojima smo razgovarali, nego i brži povratak selu i poljoprivredi, onih od kojih zavisi upravo budućnost razvoja poljoprivrede. Drago mi je je Ministarstvo pri kraju kampanje „Pčela i med“, u okviru koje smo došli do najmlađih, oblasnili im značaj pčelarstva i, čini mi se, uspjeli da objasnimo šta se dešava zbog pretjerane upotrebe slatkiša i vještačkih šećera, a imamo alternativu - visoko-kvalitetan med - kazao je Ivanović.

Za svesrdnu pomoć u realizaciji projekta on se zahvalio Savezu pčelarskih organizacija, nastavnicima u crnogorskim školama koje su učestvovale u projektu, a posebno djeci. Osim ministra Ivanovića, času posvećenom pčeli i medu prisustvovao je i predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić, koji je zadovoljan što su djeca bila jako zainteresovana za edukaciju.

1512pcela1- Nama je vrlo bitno da uključujemo mlade ljude u sektor pčelarstva, jer znamo da se u Crnoj Gori jedno vrijeme mala pažnja posvećivala edukovanju mladih generacija o pčleratsvu. Kroz ove radionice smo vidjeli interesovanje veće nego što smo očekivali. To je potrebno i Savezu i Ministarstvu i državi. Priroda nam je dala blagodeti za proizvodnju meda visokog kvaliteta, i treba ga koristiti. Djeca toga treba da budu svjesna i da što manje koriste industrijske slatkiše koje nanose štetu zdravlju. Nadamo se da će se neko od djece koja su učestvovala u projektu posvetiti u budućosti pčelarstvu - istakao je Miljanić.

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika podsjeća se da je projekat „Pčela i med“, koji je počeo 20. novembra, do sada realizovan u 29 osnovnih škola u gradovima širom Crne Gore. Posjeta školi u Podgorici je posljednja planirana u okviru ovog projekta. Do sada je odslikano oko 800 radova na drvenim tablama, a najbolja tri biće izabrana i nagrađena na posebno organizovanoj izložbi. Svi radovi krasiće košnice crnogorskih pčelara, u Kući meda u Danilovgradu. Osnovcima koji su učestvovali u projektu podijeljena je i publikacija „Poljoprivreda za djecu“, koju je uradilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, sa ciljem da se najmlađi na jednostavan način, prilagođen njihovom uzrastu, upoznaju sa principima poljoprivredne proizvodnje.

Portal Analitika