Abiznis

Odložena glavna rasprava o kreditima u CHF-u

Glavna rasprava po tužbi Centra za zaštitu potrošača CEZAP protiv Hypo Alpe Adria banke HAAB, podnijetu u ime klijenata koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima, odložena je, a datum će naknadno biti utvrđen. Punomoćnik tužilaca, Vladan Đuranović kazao je agenciji Mina biznis da je ročište odloženo bez ikakvog procesnog razloga.
Odložena glavna rasprava o kreditima u CHF-u
Portal AnalitikaIzvor

Krajem oktobra je u Osnovnom sudu završeno pripremno ročište i početak glavne rasprave po tužbi protiv HAAB bio je zakazan za danas.

Đuranović je naveo da činjenica koju je sud naveo da su spisi kod drugog vijeća istog suda radi rješavanja po žalbi na predlog za određivanje privremene mjere nijesu razlog za odlaganje.

„Gdje god da su spisi, sud ih je mogao pribaviti i održati ročište, a zatim ih vratiti ukoliko su kod nekog od drugostepenih vijeća ili Višeg suda“, objasnio je Đuranović.

On je rekao da se u obavještenju koje su dobili od suda, navodi da će datum ročišta biti naknadno utvrđen.

„Smatramo da se radi o krajnje neprimjerenom ponašanju i prema sudskoj funkciji i strankama“, ocijenio je Đuranović.

Sudija Osnovnog suda, Nataša Bošković, kazala je na pripremnom ročištu krajem oktobra da će sud u dokaznom postupku za glavnu raspravu saslušati u svojstvu parničnih stranaka svjedoke koje su predložili tužioci, obaviti uvid u pismene dokaze, ugovore o kreditu, izjave koje su potpisali tužioci i svu prateću kreditnu dokumentaciju koju je tužena strana dostavila.

Sud će, na predlog tužene strane, saslušati i bivše i sadašnje zaposlene u HAAB i obaviti uvid u elektronski zapis o propagandnim materijalima za kredite koje je banka odobravala.

CEZAP je 17. maja prošle godine podnio tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv HAAB u ime oko 300 klijenata.

Predstavnici CEZAP-a tvrde da je HAAB od majke banke iz Austrije dobila eure koje je dala klijentima, kojima nijesu ponuđeni švajcarski franci. Švajcarski franak, kako su naveli, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB.

Iz banke su objasnili da je kamatna stopa po kojoj su odobravali namjenske stambene kredite u švajcarskim francima 2007. i 2008. godine bila ubjedljivo najpovoljnija na tržištu.

Iz HAAB-a su kazali da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora.

Mina biznis 

Portal Analitika